reede, juuli 25, 2008

Moskva hoidis edukalt liidrikohta – välismaalaste jaoks maailma kalleim linn

Midagi kindlat on ka siin maailmas – Moskva (fotol Moskva city õhtul) tunnistati taas maailma kõige kallimaks linnaks. Aga sic! Mitte kohapealsete elanike jaoks, vaid välismaalaste jaoks. See on oluline vahe, sest elada põlise moskvalasena kesklinnas oma korteris või üürida seda välismaalasena, see on väga oluline hinna vahe.
USA konsultfirma Mercer uuringu järgi edestas mu ajutine kodulinnake Moskva Tokiot, Londonit ja Oslot. Riia oli 46. ja Tallinn õnneks alles 76. kohal. Uuringus võrreldakse 200 kauba ja teenuse hinda välismaalastele – toiduhinnad, restolõuna, takso, üürihinnad, lõbustused jne.
Tänane Vedomosti sai sellest uuringust inspiratsiooni ja otsustas võrrelda tavalise (õigemini statistiliselt keskmise) Moskva elaniku elu hinda pariislase ja londonlase omaga. Mõned järeldused:
- Rosstati andmetel on keskmine palk Moskvas 30 818 rutsi (1316 taala või 834 euri – ehk suurem kui nt Eesti keskmine palk), mis on peaaegu kaks korda suurem kui Venemaa keskmine, mis on viimastel andmetel 16 538 rutsi. Pariisi ja Londoni keskmine palk on 3-3,5 korda suurem
- Samas on kommunaalteenused oluliselt odavamad. Kolmeliikmeline pere maksab keskmise kvaliteediga kahetoalise korteri eest kuus 140-160 dollarit, mis on 4-5 korda odavam kui Pariis ja London. Samas on maksab korteri ruutmeeter Moskvas keskmiselt juba sama palju kui Pariisis ja NYCis, jäädes veel veidi alla siiski Londonile. Kusjuures krediidid korteri ostmiseks on Moskvas kõige kallimad.
- Moskva äärlinnas korteri üürimine olevat jällegi odavam. Ühetoalise või väikse kahetoalise saab kätte kuus minimaalselt 20 000 rutsi ehk 540 euro eest. Pariisis tuleks maksta vähemalt 900 euri ja Londonis 800 naela.
- Moskva alaline elanik kulutab aastase metroo- ja bussikaardi peale 12 100 rutsi ehk 327 eurot ehk 30 prossa oma ühe kuu keskmisest palgast. Pariislane ja londonlane aga 20 prossa. Järelikult ühistransport on Moskvas suhteliselt kallis, vastupidi levinud arvamusele.
- Toit on seni veel Moskvas odavam. Võrreldi toidukorvi, kuhu kuulub kilo sealiha, pool kilo võid, 10 muna, kilo õune, kaks kilo kartuleid, liiter piima. Maksumus võeti võimalikult odava hinnaklassi poeketi järgi. Moskvas maksis selline korv 12 euri, Pariisis ligikaudu 18 euri ja Londonis 21 euri.
- Öko on aga kindlalt Moskvas kõige sitem. Siin on vanu tossutavaid autosid rohkem, aga samas rohkem rohelisi tsoone. Sellesama Merceri uuringu järgi on elukvaliteedilt Moskva maailma suurlinnade seas 201. kohal.
Argumentõ i Faktõs ilmus huvitav artikkel, mis ajendatud sellest, et Venemaa andis Hiinale üle mõned jõesaared. AIF uuris, et millistel riikidel on veel pretensioonid Venemaa suhtes? Venemaa piirneb 16 riigiga, neist territoriaalseid vaidlusi pole üksnes Soome, Leedu, Poola, Valgevene, Mongoolia ja Põhja-Koreaga. Huvitav, et Läti loeti ka riikide hulka, kellel justkui oleks Venemaale nõudmisi.

Kommentaare ei ole: