neljapäev, juuli 03, 2008

Liblikate tiivalöögist, Eesti külast Tomski oblastis ja õnnelikust aiakesest keset Moskvat

Selline näeb välja tavaline tänavaliiklus Moskva kesklinnas keset tööpäeva. Foto tehtud Zemljanoi Valil Kurski vaksali ja Taganka väljaku vahel. Iga päeva lisandub Moskva tänavatele üle 30 uue auto...
Paar artikliviidet huvilistele. THI Hantõ-Mansiiski kõnele kirjutas kommentaari Fjodor Lukjanov, Vene Foreign Affairs´i peatoimetaja, üsna liberaalsete vaadetega mees, aeg-ajalt käib ka Tallinnas esinemas. Ta vaatab lähtuvalt THI kõnest asju laiemalt. Temaga võib nõus olla või mitte, aga lõpp kõlab tal mõtlemapanevalt, isegi üllatavalt deržaavalikult – „Ei maksa tõstatada küsimust liblikate tiivalöökidest, sest tiivad on ka teise kaliibriga olevustel…“ Näiteks kahepäisel kullil, kes on ühe suure riigi vapil, eksole.
Teine lugu on Izvestijast ja räägib, kuidas kohalik ajakirjanik käis Tomski oblastis eestlaste külas, või ütleme siis, et külas, kus elavad ka eestlased. Berjozovkas. Varem oli ta tõesti päriselt eestlaste küla – Kaseküla. Seal lähedal peaks olema veel üks endine eestlaste küla nimega Liliengof, seal peaks minu teada külavanemgi veel eestlane olema. Lisaks on oblastis veel Vambola küla, kus samuti elab veel eestlasi.
Eile õhtul käisin paari tuttavaga veini joomas Neskutšnõi Sadis (Mittekurb ehk siis Õnnelik aed). Selline tore, poolmetsik park kesklinnas jõe ääres Gorki pargist veel edasi, enne Vorobjovi mägesid. Väga õdus kant. Paar pilti sealt.

Kui Leningradski prospektilt aeda keerata, siis leiab eest pinksimängijad. Suur plats, ligi 50 lauda, mis ilusa ilmaga on kõik mängijaid täis. Peaaegu nagu Hiinas.

Vahva nurgake aiakeses, minu ja mu sõprade lemmikplats. Eriti vaikne koht, mida segavad aeg-ajalt mööda sõitvate laevade pealt kostuv muusika. Taga paistab kellegi endine tagasihoidlik suvemajake. Paremas nurgas istub pingil hää tuttav Ira, kes töötab abilisena Helsingin Sanomate juures.

Paar pildikest ka tänaselt vanalt Arbatilt, mis on osaliselt miskite kommunikatsioonide panekuks üles kaevatud.

Tänavatattoo. Keera käis üles, istu pingile ning ras-ras maalitakse sulle kole neptun õla peale ning võid pruudile õhtul köögis madrusesärgis blatnoilaule laulda.

Lihtsalt melu Arbatil. Valisin selle pildi lihtsalt sellepärast, et vaadake kui mustad jalad sellel nägu pühkival tädil on. Eks ta tänaval ela ning neid on paraku Moskvas palju. Kah üks osa Moskva tänavapildist.

Mis liigub, see kulub. Aga mitte vana hea Volga. Taksojuht Arbati väljaku ääres.

See ei puutu küll Venemaasse, aga ühe silmaga jälgin kogu aeg huviga mis Afganistanis ja Iraagis toimub. Eile International Herald Tribune kirjutas, et esmakordselt hukkus ühe kuu jooksul Afganistanis rohkem USA ja koalitsioonivägede sõdureid kui Iraagis. Afganistanis oli see rekordiliselt must kuu.
“More American and coalition troops died in Afghanistan last month than during any other month since the American-led invasion began in 2001, the latest evidence of a strengthening Taliban insurgency that has menaced NATO forces and reclaimed control over some southern and eastern parts of the country. The violence in Afghanistan has surged at the same time as the number of attacks and American deaths in Iraq have fallen. Among the American-led forces in the two countries, 46 service members were killed in Afghanistan, compared with 31 in Iraq, the second straight month in which combat deaths in Afghanistan exceeded those in Iraq.”
Juuni lõpus avaldas Pentagon rapordi olukorrast Afg-s ja seal öeldi selgelt, et Talibani rünnakute arv on tänavu jaanuarist kuni maini oluliselt kasvanud, mõnedes provintsides kuni 40 prossa võrreldes aasta tagasi. Kusjuures talv on traditsiooniliselt olnud suhteliselt passiivne aeg Talibani jaoks, kuna mägedes on siis liikumine raskendatud.
Ka USA ja koalitsiooniväed kasvatavad kohaolekut - there are currently about 60,000 foreign soldiers in Afghanistan - most of them are part of Isaf. The troops include about 33,000 US soldiers and some 28,000 Nato forces from 40 countries.
Mis kokkuvõttes tähendab, et Afg-s on lahingutegevus varsti aktiivsem kui Iraagis ehk siis on ka hukkunute arvu suurenemine loogiline. Koos kõigi järeldustega ka Eesti üksuste jaoks...

Aga lõpetuseks informatiivne foto neile, kes kavatsevad Moskvasse tulla. Sellised olid tänased valuutakursid Moskva kesklinnas.

5 kommentaari:

nikitheone ütles ...

Neskutšnõi Sadis (Mittekurb ehk siis Õnnelik aed)

see peaks tegelikult olema Mitteigav aed.

Jaanus Piirsalu ütles ...

Nõus, et скучный võib tõlkida ka "igav", aga ole hea võta suvaline vene-eesti sõnaraamat lahti ja ma usun, et ka seal peaks olema kirjas, et скучный tähendab ka kurvameelsust, nukrust

Anonüümne ütles ...

i skutšno i grustno i nekomu ruku padatj...

Anonüümne ütles ...

aitäh loo eest!
arendamaks teemat, lisan lingi:
http://www.tvigle.ru/people/Cinemax/video/0577613200d95aded9fc575026e9830f

Anonüümne ütles ...

Izvestia lugu oli väga kõnekas, aga sealt oli viide veel ühele toredale loole, kust leidsin niisuguse lause: "Созданное их отцами таллинское метро работает до сих пор."

Niipalju siis sidemetest reaalsusega...