kolmapäev, märts 05, 2008

Saastatud Moskva tahab Riot teha - maslenitsa tänavakarneval

Venemaal algas maslenitsa-nädal. Nädal enne lihavõtte paastukuud, kus süüakse ja lõbutsetakse ohjeldamatult. Kes on näinud Mihhalkovi Siberi habemeajajat, siis seal on seda väga värvikalt näidatud. Maslenitsa kestab terve nädala ning kulmineerub pühapäeval suure õlgedest nuku põletamisega. Kes Eestis tahab ehedat maslenitsat näha, sõitku Peipsi-ääre küladesse.
Moskva linnavalitsus on enda arvates tulnud väga nutikale ideele, müüa maslenitsat välisturistidele. Neile ei anna nimelt rahu Rio karnevali populaarsus. Nad tahavad muuta pühapäevase maslenitsa-rongkäigu läbi Moskva kesklinna sama trendikaks ürituseks. Tänavu toimub see esimest korda, peatänavad pannakse kinni ja puha. Kes Moskvas pühapäeval, minge vaatama – algab see Puškini väljakult.
Punasel väljakul Vassiljevski spuskil on avatud midagi laadataolist – saab pliine, tsirkust ning medovuhhat juua. Originaalis peaks viimane olema kange kääritatud jook, aga seal pakutakse rangelt alkoholivaba. Alkoholi avalikku joomist riigi peaväljakul kardavad võimud nagu tuld. (ja ega sest midagi head välja ilmselt ei tuleks – vaadake kasvõi sedasama Siberi habemeajajat.)
Täna polnud Spuskil veel suurt midagi, kuigi reklaamiti välja, et juba esmaspäevast käib seal iga päev tants ja trall ja jagatakse tasuta pliine. Vaikus. Ainult putkade ülespanek käis. Tasuta pliine ei kuskil.

Kremli suveniirikauplejad reageerivad päris kiiresti. Juba olid müügil Medvedevi matrjoškad. Maksid 500 rutsi ja selle sees on veel viis väiksemat Medvedevit. See siin fotol pole küll Medvedevi nägu. Kangesti hoopis Peep Mühlsi nägu! Ära pahanda, Peep!





Veel nägin täna Punasel väljakul esimest korda sõjaväemundris meest kerjamas. Oli ühe tähekesega endine ohvister. Algul seisis ta veidi nagu häbenedes veidi eemal, hoidis nagu orva sisse.



Pärast ajas ilmselt häbi, kui kerjamist takistava asjaolu, minema ning läks peaaegu keset Punast väljakut koos plakatiga, millest jääb mulje, et ta on „psüühikahaige ohvitser, kes on petetud Putini ja Ühtse Venemaa poolt”. Kardan, et teda, õnnetut, kaua seal seista ei lastud...

Järjekordne foto ka Moskva magajatest. Seekord metroos. Bändipoisid on öötööst väsinud. Tehtud keset päeva Majakovski metroos. Aidaku nüüd keegi lugeda, aga minua rust on see vähemalt juba 12. foto sarjast.
Juhtumisi elukohast ka. Meil on viisakas maja kesklinnas. Alumisel korrusel istuvad päevad läbi concierge´d ja nüüd juhtus selline lugu, et üks purjus majaelanik peksis ühel õhtul ühe valvuritädi lihtsalt läbi. Vanema naise, pealt 60-aastase juba. Raske midagi kommenteerida... Igal juhul keelduvad nüüd teised valvuritädid (neid käib siin kordamööda minu arust neli) meie trepikoda enam valvamast.
Ja veel – ühe uuringu järgi on Moskva maailmas saastatuselt 14. suurlinn. Bakuu on esimene. Peaks minema ja võrdlema. Täitsa üllatav minu arust, et Bakuu on esikohal.
Täna õhtul on Moskvas eestlaste tehtud Georg Otsa filmi esikas. Arbati väljakul, Hudožestvennaja kinos. Tuleb ilmselt pikk õhtu...

5 kommentaari:

KT ütles ...

kui uskuda silti mehe seljas, siis teeb protestib ta samal väljakul juba kuuendat aastat. näidiseksemplar.

Anonüümne ütles ...

Need matrosjkad saaksid vast sel juhul huvitavaks nähtuseks, kui oleks kordamööda Medvedjevi alt Puntinit ja vastupidi leida, nagu Piibeleht ja Vestman. Sellised aga korjataks küll tõenäoliselt peagi turult ära.

Kui sind aga juhuslikult väsinud olekus Tallinna avalikus ruumis politsei poolt ära korjatakse, pannakse väärteoprotokolli kirja, et solvasid inimväärikust. Ausõna, mul on selline protokoll olemas (ei ütle küll kellele tehtud). Ent Majakovski jaamas vist saabki inimväärikust solvamata tuigerdada?

Anonüümne ütles ...

Medovuhhat soovitan proovida, isegi alkoholivaba - päris mõnus naistekas. Eesti keeles peaks see vist mõdu olema, või on need kaks jooki vähemasti sugulased.

Anonüümne ütles ...

Jaanus, proovi medovuhhat kindlasti. KOhe väga tore jook. Värske nagu kali ja teeb tuju lõbusaks. Isegi selles pankoogikiirletis "teremok" on ta ka hea.

Maria

Anonüümne ütles ...

See Here or Here