pühapäev, märts 23, 2008

Tuleb välja, et Moskva kesklinnas ei tohi pildistada!

Tuleb välja, et midagi on Moskvas odavam ka kui Tallinnas. Viisin täna keemilisse puhastusse oma pruuni velvetpintsaku. Mäletamist mööda läks viimati Tallinnas Stockmannis selle puhastamine maksma ligi 350 krooni. Moskvas maksis see 390 rutsi ehk kaks korda odavam.
Veel hindadest. Mõned tuttavad on küsinud taksohindade kohta. Üldiselt on Moskvas nii nagu ka mujal Venemaal, et iga möödasõitev Žiguli on siin takso. Näpp püsti ja kauple. Sadovaja sees saab enam vähem 100 rutsiga hakkama, veidi väljapoole 200 rutsi. Ühest MKADi otsast teise peaks saama 500ga.
Siis on veel ametlikud taksod. Need ei sõida kilomeetri järgi, vaid aja järgi. Teadagi ummikute pärast. „Kollase takso” miinimumtasu on 350 rutsi. Sõidad kauem, maksad veidi juurde. Aega ei mäleta. Kviitungi annavad ka. Ma ise kasutan ühte teist firma rohkem, nime ei mäleta. Neil oli kolmveerand tundi sõitu kuskil 650 rutsi, kauem maksis 1000 rutsi. Ma kasutan neid näiteks Šeremetjevosse sõitmiseks. 950 rutsi, kui võtad inomarka. Väga mugav, tuled Tallinnast, helistad päev varem neile ette, nad on ilusti vastas. Kes tahab, siis nende number on +7 495 778 8822.
Imereeglid ikka kehtivad Moskvas. Novaja Gazeta fotograaf sai tänavalpildistamise eest trahvi (aitäh vihje eest Hansarile!). Toimetus hakkas uurima ja selgus, et 159 tänaval Moskvas pildistamiseks pead sa FSO-lt (Födreaalne valveteenistus) pildistamiseks luba küsima.
Представитель пресс-службы ФСО, отказавшийся представиться, заявил по телефону: "Любую фотосъемку на улицах Москвы и Московской области надо согласовывать с нами. Вы должны обращаться в Комиссию по согласованию Федеральной службы охраны РФ. Направляете заявку, где сообщаете примерные сроки фотографирования, сообщаете улицы, которые вы намерены фотографировать. Разрешение на съемку мы даем на всех трассах, в том числе и на Рублево-Успенском шоссе. Просто надо согласовать с нами, чтобы и ГУВД знало о съемке. Можно фотографировать абсолютно все, запретов нет, просто надо предварительно это согласовать".ˇ
Pikemalt loe siit, seal on ka 159 tänava nimekiri. Tuleb välja, et ka oma kodutänaval ei tohi ma FSO loata pildistada! Tegelikkuses pildista muidugi nii palju kui tahad (ja ärge nüüd jumala eest kartke Moskvas niisama klõpsimast), aga välistatud pole, et tõepoolest peatub sinu juures GAI partull nagu Novaja G fotograafi ees ning viiakse jaoskonda ja tehakse trahv. Mida enam edasi, seda vähem ma imestan. Illusioonid hakkavad kergelt kaduma. Näiteks seesama fotostamise värk. Sa iial ei tea, millal vajadusel põhimõtteliselt võidakse seda sinu vastu kasutada.
Lõpetuseks – magav moskva kerjuseit Kolme vaskali väljakul.

2 kommentaari:

Kalle Kniivilä ütles ...

Asiasta puhuttiin myös Eho Moskvyn ohjelmassa Разворот. Sen perusteella voisi kuvitella, että asiat eivät ole ihan niin huonosti kuin sensaatiolehti Moskovski Korrespondent väitti, ja että kuvata saa kaikkialla, jopa metrossa. Pitää vain toivoa, että miliisit ja turvamiehet kuuntelevat Ehoa eivätkä lue Moskovski Korrespondentia...

Anonüümne ütles ...

naljaga pooleks: ega venemaa ole mitte illusioonide, vaid illusoorsuse maa