teisipäev, märts 18, 2008

Tsereteli juures

Kirjutan siis mõne rea eilsest käigust Tsereteli juurde. Kes ei tea, siis Tsereteli on...on...noh, ta on Venemaa Tauno Kangro, on vist kõige lihtsam öelda. Kes Moskvas on käinud, see on kindlasti märganud kesklinnas keset jõge Peeter I tohutut kuju, laev peas. Kuju on ligi sada meetrit kõrge. Tsereteli saab Moskva linnapea Lužkoviga sama hästi läbi nagu Kangro Savisaarega Tallinnas. Marat Gelman ütles ükskord, et Moskvast on saanud Tsereteli lõbustuspark. Sest nii palju on tema kujusid ning hooneid Moskva täis.
Tsereteli on üksiti ka Venemaa kunstide akadeemia president. Moskvas on minu arust vähemalt kolm temanimelist muuseumit ja galeriid. Pretšistenkal asuvas temanimelises galeriis toimuski eile õhtul tema uue skulptuuri kompositsiooni esitlus. „Dekabristide naised. Saatuse väravad” (fotol üleval). See koosneb 11 neljameetrisest pronksist naisekujust ning ühest lapsest, kes seisavad suure pronksist vanglaukse taga. Ühele poole vanglaust on on graveeritud Aleksandr Puškini luuletus, mis algab sõnadega: „Siberi sügavas põues peidate oma uhket kannatust...”. Teisele poole ust on kirjutatud kõigi 1825. aastal tsaari vastu üles tõusnud ja seejärel Siberisse saadetud dekabristide nimed. Kompositsioon ise kujutab endast tuntud aadliperekondadest päris naisi, kes oma süüdimõistetud meeste kannul sõitsid kaugesse Siberisse ning ootasid seal nende vabanemist.

See tema galerii on ikka pirakas küll ning täis tema kõikvõimalikke skulptuure. Selline mulje, et alla 3-meetriste kujusid vana (74-aastane) üldse teha ei võtagi. Rahvast oli murdu. Ja kõik kõndisid muudkui peoperemehe kannul ja kiitsid teda. Üsna jabur värk oli. Tsereteli (punases lipsus fotol) ise kõndis kogu aeg ringi Jossif Kobzoniga, Kremli ametlik laulik. Kaks Kremli õuekunstnikku. Tund aega käis see tervitamine ja hull sebimine. Kõik oli selliselt gruusiapäraselt kaootiline.

Mu tähelepanu pälvis tema vägev sõrmus paremal käel. Ausalt öeldes ma vist polegi elu sees nii pirakat näinudki. Vana on muidugi parakalt rikas ka.
Mul õnnestus temaga paar minutit isegi mingi ime läbi rääkida. Vanal on suurejoonselised plaanid, mis seal salata. Näiteks tahab ta Puerto Ricosse püsti panna 126-meetrise (!!!) laeva kuju Kolmbuse auks. Laev peaks siis olema muidugi Santa Maria. Ütles, et varsti hakkab juba montaaž. Ma küll arvan, et selle jaburduse kerkimine pole üldse kindel. Mõned aastad tagasi ta ka lubas, et teeb ühte USA linna (ma enam ei mäleta kuhu, aga idarannikul), õigemini kingib, miski suure kuju, aga avalikkuse protestid olid nii vägevad, et asi jäi katki. Ma kardan, et kui puertoriikolased vana grusiini plaanidest kuulevad, siis nad äkki ka ütlevad kingist ära. Aga kes teab.
Veel väitis ta, et Putin on hea mees, sest ta kindlustas Venemaal kunstnikele vabaduse.... Ja lubas Medvedevist kuju teha, kui too on sama hea kui Putin. Putinist ta muide minu teada pole kuju vorpinud.
Hull tegelane, aga saab poliitikutega hästi läbi ja see on kindlustanud tema karjääri. Muudest Moskva tuntud objektidest on tema käsi olnud minu teada mängus veel Poklonnaja Goral ja Uue Maneezis.

Tema üritus oli igatahes sellise tasemega, et sisenedes tuli metallidetektorist läbi minna. Aga seejärel tervitas sind terve armee naisviiuldajaid, kelle vahelt tuli läbi minna. Ja nad naeratasid armsalt.

Kommentaare ei ole: