kolmapäev, märts 26, 2008

Politkovskaja lehe peaaegu kurvast olevikust, pilti ka Peeter I-st

Alustuseks väike video jälle linna pealt. Peeter I 96-meetrine kuju Moskva jõle, Kremli lähedal Lunastaja kiriku vastas. Avaldab muljet, kuigi on nagu on. Tsereteli.



Täna käisin hommikul tuttavatel külas Novaja Gazeta toimetuses. Toimetuses polnud neil varem käinud. Läänes ilmselt enimtuntud opositsiooniline leht Venemaal. Leht, kus töötas Anna Politkovskaja. Väga kriitiline, täiesti ausalt – väga subjektiivsete hinnangutega leht minu meeles võimus suhtes. Aga kõik teavad vähemalt, et nad on ise ausalt teatanud, et neile praegune võim ei meeldi ja nad kritiseerivad nagu jaksavad. Eestis, ega ka Läänes ilmselt sellist ajakirjandust väga teha ei lastaks, või õigemini ei loetaks. Selles mõttes, et nad ei ole teadlikult objektiivsed, väga ei küsi teise poole arvamust. Vähemalt mul on selline mulje. Lugege – www.novayagazeta.ru
Aga see selleks. Hämmastas hoopis see, et kui õrnal majanduslikul pinnal nad tegutsevad. 51 prossa lehest kuulub ajakirjanikele, 39 prossa poliitik ja miljonär Aleksandr Lebedevile ja 10 prossa Gorbatšovile.
Nagu täna ajakirjanikud rääkisid, siis majanduslik seis on sitt mis sitt neil. Tuludest nad suudavad ise teenida suurusjärgus 30 prossa. Reklaamiandjatele on tugev surve võimu või siis nende satraapide poolt. Elus on nad ainult tänu Lebedevile ja tänu tema ambitsioonidele saada Moskva linnapeaks. 70 prossa kuludest maksab Lebedev. Ning kusjuures nii, et iga kuu teevad tema ja toimetus lepingu, et kui palju eelmise kuu kulude katteks raha on vaja. Või nagu üks ajakirjanik mulle ütles, et iga kord kui Lebedev äriasjus nt Londonisse sõidab, siis nad paluvad jumalat, et lennuk ilusti kohale jõuaks.
Palka saavad hilinemisega, kuigi perioodiliselt siiski. Veebruarikuu palga olid nad eile kätte saanud. Palgad on suht väiksed. Seal on suurepärased ajakirjanikud,leht saab pidevalt auhindu Läänes oma julge opositsioonilisuse eest ning seejuures on ajakirjanike palgad 25-30 000 rutsi, mis Moskvas on suht keskmine palk. Aga seda saavad parimad!
Ühesõnaga väga ei imestaks, kui paljude Moskvas töötavate Lääne ajakirjanike lemmikleht ühel hetkel kinni pannakse majanduslikel põhjustel. Kusjuures armastatakse seda lehte ka Venemaal. Tiraaž on suurem kui nt Kommersandil, ligi 200 000. Ainuke Moskva leht, mida peale kollaste lehtede näiteks Groznõis osta sai.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas tõesti 25000-30000 eesti krooni, aga mitte rubla...?

Anonüümne ütles ...

Ei tea, kas see "Moskva jõle" blogi alguses on alateadvuse poolt põhjustatud fopaa :)
Sest see Moskva jões olev kuju on ikka jõle küll.