kolmapäev, märts 12, 2008

Eesti ID-kaardiga Eesti kodanik Venemaalt koju ei saa?

Lõpetasin eelmise sissekande sõnadega, et Moskvas tuleb õhtul Georg Otsa filmi esilinastus ning et tuleb pikk õhtu... Nüüd sellest peaaegu nädal mööda ja ma pole ridagi kirjutanud. Tegelikult see õhtu nii pikaks ei veninud, vaid mul oli vaja järgmine päev Eestisse sõita. Nüüd olen tagasi Moskvas. Ja täna tuleb taas pikk õhtu, sest Novaja Operas (Moskva suuruselt kolmas ooperimaja?) tähistatakse EW 90. aastapäeva...
A ma kirjutan vahelduseks hoopis Tallinn-Moskva rongiühendusest. See pole muidugi uudis, aga ikkagi – ega hinna poolest pole erilist vahet, kas sõita Tallinnasse rongiga või lennukiga. Kui võtta rongile SV-kupee (kahekohalise kupee) pilet, siis see teeb lennukiga sama välja. Ma sõidan enamasti just SV-ga, sest seal on suurem lootus enam-vähem välja magada kui neljases kupees.
Eelmine neljapäev ostsin Moskvast rongipileti Tallinnasse SV-sse ja see maksis 2475 krooni. Täna tulin Tallinnast lennukiga ja pilet maksis 2425 krooni koos lennujaamamaksudega. Pileti ostsin nädal tagasi. OK, Šeremetjevost koju saamiseks pidin takso eest maksma kroonides 495 raha. Rong tuleb kesklinna ja astu ainult metroosse ja sõida kolm peatust.
Tallinna sõites sain piiril väikse üllatuse osaliseks. Nimelt andsin Eesti piirivalvurile ID-kaardi, mitte passi. Sellepeale teatas piirivalvur-onkel, et see ei kõlba, on passi vaja. Et ta tahab näha, kas Vene viisa on sees. Mida pagan – 1) kas ID-kaart pole Eesti ametlik dokument, millega saab piiri ületada? Kui Vene piiri ei saa, siis nii tuleks ka seadusesse kirjutada 2) Mis see Eesti piirivalve asi on, kas mul on Vene viisa või mitte. Ma saan aru, kui nad kontrolliksid vene viisa olemasolu riigist väljasõites (sest kui ei ole, siis peavad nemad pärast ka jama lahendama), aga miks seda vaja on kontrollida riiki sissesõites??
Kuna oli unine, siis ma ei suutnud piirivalvuriga vaidlema hakata. Poleks ka ilmselt mõtet olnud. Tegelikult oleks täitsa huvitav Eesti piirivalvest selle kohta küsida.
Ta oli üldse hea tüüp. Kui passid ära kontrollis, siis ei öelnud isegi head aega ning kupeeust kinni ei tõmmanud. Isegi Vene piirivalvur tegi seda.
Värske PricewaterhouseCoopers´i ja Urban Land Institute´i aastaülevaate järgi on Moskva Euroopa kõige atraktiivsem kinnivara aendamise koht. Moskvas ehitatakse aastas viis miljoni ruutmeetrit uuut pinda, võrreldes näiteks Pariisi ühe miljoniga. Kinnisvarainvesteeringute tulusus on Moskvas 12-16 prossa, samal ajal kui Euroopas on tavaline 8-10 prossa.

8 kommentaari:

antyx ütles ...

Kui õigesti mäletan, siis ID-kaart ei ole tegelikult reisidokument. Lihtsalt Euroliidu ja seotud maade territooriumil on see erandina vastuvõetav.

Anonüümne ütles ...

Piirivalvuri nõue oli seaduslik. ID kaart kehtib reisimiseks Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna (Norra, Shveits, Liechtenstein, Island) sees. Venemaale või mujale EL välistesse riikidesse reisides ID kaart ei kehti reisidokumendiks. Seega piirivalve passiküsimine oli õige.

Muidugi oleks sa saanud lõpuks riiki, kui pass kadunud või varastatud näiteks pärast Vene piiri ületust, aga seletamist vist oleks palju olnud.

Anonüümne ütles ...

Eesti kodanikul on õigus siseneda Eesti Vabariiki ka ilma igasuguse dokumendita kui isik ja kodakondsus on muul viisil tuvastatav!

Anonüümne ütles ...

krt, see ID kaardi mittesobimine Eestisse sissesõiduks on kyll kergelt öeldes kummaline. 2 aastat tagasi käisin Bosnias ja Montenegros. Isegi neisse sissesõitmiseks piisas ID kaardist. Ei mingit EL ega Euroopa majanduspiirkonda. Isiku tuvastamiseks peaks ju sobima ID kaart ja kokkuvõttes kui sa Eestisse sisened ei oma ju enam tähtsust kust kuradi kohast sa tuled!

Janek ütles ...

Mh, nagu keegi anonüümne ütles ja õigesti, on Eesti kodanikul Eesti vabariiki õigus siseneda ka ilma igasuguse dokumendita. Kui kodanik Piirsalu oleks seda katsetama hakanud, siis poleks ta Moskva lennuki pele jõudnud ainult. Kui tuled kolmandast riigist siis hoia pass käepärast, piiril teatakse piiriületuse alaseid seadusi kindalsti paremini kui reisisellid ja blogikommentaatorid.

Anonüümne ütles ...

Aga mida kuradit ta ikkagi sellest VENE viisast tahtis? Idioot paras ikka.

Anonüümne ütles ...

Eh jah, see võibolla oli tõesti viga et ta Jaanusele mainis et passi sellepärast tahab, et Vene viisat imetleda. Aga muidu vist passikontroll käibki ikka nii, et vaadataksegi dokumenti kui tervikut kaasa arvatud kõikide seal olevate viisade ja templitega. Kui ainult passist nime, fotot ja sünniaastat, uuritaks siis see olulisemalt lihtsamaks teeks võltsijate elu.

Anonüümne ütles ...

Tead Jaanus, sa oleks võinud pv-le märkuse teha. Olen ka ise piirivalvur, ent ei kujuta ette, et jätaks piiriületajatel tere, palun, tänan ja head aega ütlemata:) Ent mis teha ju oli halb hommik tal... Ent piiriületuseks on tõesti vaja passi, vt ISIKUT TÕENDAVATE DOKUMENTIDE SEADUS § 3 lg(2) Siseriiklik dokument on riigisiseselt isiku tõendamiseks ettenähtud dokument, mis ei ole ette nähtud riigipiiri ületamiseks, kui seadus või välisleping ei sätesta teisiti. Aga Eesti Vabariigi kodanik saab ALATI koju ka ilma dokumentideta, ainult läheb aega isiku tuvastamisega. Ära pikka viha pea:))