reede, september 07, 2007

Mida arvavad venemaalased Putini kursist?

Tänane Vedomosti avaldas huvitava uuringu. Vene suurim uuringufirma VITSOM küsitles juuli lõpus 1600 inimest. Raamatu „Gorbast Putinini: kolme epohhi venemaalaste ajaloolises teadvuses”. Sotsiloogid tahtsid teada, kuidas venemaalased tahaksid muuta Putini kurssi. Vaid viiendik arvas, et kurssi võiks säilitada. Ülejäänud tahtsid erinevaid muutusi.
Suurem osa tahaks veelgi tugevdada neid tendentse, mida alustati Putini ajal sise- ja välispoliitikas. 51 prossa arvas, et Venemaa peaks veelgi tugevdama oma iseolemist, iselaadsust (самобытност). Riigi rolli suurendamist majanduses tahavad 56 prossa. Kodanike kaitset migrantide eest 49 prossa.
Kui küsiti, kas tuleks jätkata võimuvertikaali tugevdamist või oleks aeg asju demokraatlikumaks lasta, siis 26 prossa oli vertikaali poolt ja 30 prossa demokraatia, vabade valimiste ja sõltumatu ajakirjanduse poolt. 27 prossa soovitasid mitte midagi muuta, aga 18 prossa ei osanud essugi arvata.
Rahvas usaldab niivõrd presidenti, et põhiline soov praeguse kursi kohta on see, et seda tuleks süvendada ja laiendada, kommenteeris VITSOMi peadire Valeri Fjodorov.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

põnevaks selle kursiga alles läheb. siis kui parlamendi ja presidendivalimised tulevad. aga samas... ega see kurss ei pruugi ka peale neid syndmusi väga muutuda.