laupäev, august 18, 2007

Sõidan Dagestani pulma

Ma lähen teen nüüd ühe vähe hullu tripi. Sõidan ühe sõbra tuttava pulma. Iseenesest pole see muidugi midagi erilist. Ainult et pulm toimub Dagestanis, kaugel mägedes. Nende pealinnast Mahhatškalast viis tundi autoga sõita. Ma olen nii igatsenud näha ehtsat Kaukaasia pulma, et isegi üsna kallis lennukipilet ei suutnud mind takistada. Ma arvan, et seal saab metsikult lõbus ja seiklusrikas olema. Kolmapäeva õhtul olen tagasi.
See on täiesti hull, kui kallid on siin piletid. Näiteks 12 tundi rongisõitu Tšebokssarõsse eelmine nädal maksis kupees 1300 krooni. see on kallim kui Tallinnast Moskvasse. Lennukipilet edasi-tagasi Moskva-Mahhatškala maksab ligi 6400 krooni! Aga lend kestab ainult veidi ülekahe tunni. Mina ei saa aru, kuidas vaesem rahvas Venemaal üldse reisida saab. ma mõtlen kuhugi kaugemale. Nt kui su sugulased elavad kõik kuskil Siberis Abakanis, aga ise elad Kesk-Venemaal. isegi rongiga läheb see edasi-tagasi maksma 10 000 rutsi vähemalt.
Piletite ostmine pole siin ka üldse libe tegevus. Mul on oma reisibüroo, mille teenuseid kasutan. Ja alati läheb seal vähemalt pool tundi kõigi asjade vormistamiseks, täna läks isegi kolmveerand tundi. Ja seda ühe edasi-tagasi pileti ostmiseks.
Teine tore asi juhtub siis, kui sa tahad krediitkaardiga maksta piletite eest. Selle eest tuleb juurde maksta kaks prossa piletite hinnast. A ikka tuleb odavam, sest krediitkaardiga raha väljavõtmine on veel kallim.
Kommentaariks veel sellele loole Kozmodemjanski linna noortest. Linna nimel pole mingit seost kangelasnoore Zoja Kosmodemjanskajaga. Vastasel juhul oleks ju ka linna nimi s-ga, mitte z-ga. Selle koha vanaaegne nimi on Kozma, sellest siis ka ilmselt Kozmodemjansk.
Kellelegi ei meeldinud, et ma nimetasin linna Vene kolkalinnaks, kuigi see asub Marimaal. MUl oli see loos ilusti märgitud, et see asub Marimaal. Lihtsalt käsi ei tõusnud seda nimetamast Mari kolkalinnaks, sest ma ei näinud seal ühtegi mari ega kuulnud nende keelt, see oli puhas vene linn, kuigi Mägi-Mari rajooni pealinn. Selle linna trööstitu elu jäägu Venemaa südametunnistusele, mitte maride südametunnistusel. Siiski oli osadel, suurematel tänavatel isegi marikeelsed nimetused. Loomulikult allpoole venekeelset nimetust.

3 kommentaari:

Jaanus ütles ...

rahaasjadest - kas sa Venemaal kohalikku pangakontot ei tahaks avada? saadaks Eestist portsu raha sinna, saaks kohapeal välja võtta jne. oleks jälle omaette seiklus, millest kirjutada :) või on see välismaalastele kuidagi piiratud?

Kairtsa ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Eestis võtavad ka pangad kaardimaksete eest raha, mille maksavad näiliselt kinni küll kaupmehed, tegelikult siiski tarbijad ju. Ses mõttes on Venemaa süsteem isegi ausam.