pühapäev, august 26, 2007

Dagestani mägikülas, sõber Musa sünnikohas

Pärast pulma Tpigis sõitsime samal õhtul Musaga edasi tema sünnikohta Tširagi külasse. See on Dagestanis kõrguselt teine küla ning kogu Kaukaasias asub ainult kaks küla veel kõrgemal. Küla asub nimelt 2200-2300 meetri kõrgusel.
Tpigist oli sinna paarkümmend kilti, aga kuna tee oli üsna halb ja mäkke, siis sõitsime seda teed ligi tund aega. Selline näeb see küla välja - ümberringi ainult mäed ja alpi aasad. Kõrgemad tipud on küla ümber üle 3000 meetri. Mitte kaugel on üks tipp ka 3800 meetrit.


Küla näeb päris äge välja, sest on juba tuhat aastat vana. Enamus nö vanast linnaosast, kus ühe maja katus oli teise maja hoov, on kahjuks tänaseks maha jäetud. Üldse voolab küla inimestest tühjaks, liiga raske on seal elada. Kui 15 aastat tagasi elas seal 350 peret, siis nüüd on alles jäänud alla saja pere.


Sattusin juhuslikult peale, kui naabrite juures veristati lammast. Hetk hiljem lõikab lamba peast kinni hoidev mees lambal kõri läbi. Vasakpoolne mees on Musa õemees Zakir, kelle juures me kaks päeva elasime.


Siin on Musa oma tädiga, kes eluaeg Tširagis elanud. Tädi on 66-aastane. Musa kolis koos vanematega külast ära lapsepõlves. Praegu elavad nad kõik Mahhatškalas.


Selline näeb välja Tširagi surnuaed. See on uuem osa, selliselt maetakse tänapäeval seal. Huvitav, et surnuaed oli künka otsas, et annab sinna ikka surnuga ronida.


Musa õde Magijat näitab, kuidas kohalikud leiba teevad. Samamoodi nagu sajandeid tagasi. Vasakus nurgas on näha, milline kohalik leib välja näeb. Magijat tegi suurepärast tšudud - see on selline pirukamoodi asi, kus täidiseks võib olla juust, liha, kartul või sibul. ehk mida iganes. Väga maitsev kohalik pirukas.


Hea näide, miks on nii kõrgel auulis raske elada. Vaadake, kuidas kohalikud peavad heina tegema! Mööda mäekülge allapoole tulema. Kogu aeg kummargil vikatiga niitma. Pole just väga lõbus ilmselt. Aga seal ei näe kohalikel midagi muud üle. Sest talv on külm ja pikk - kuus kuud vähemalt. ning kogu selle aja tuleb lehmad üleval pidada. Lambad käivad talvel ise mägedes süüa otsimas.


Zakiri ja Magijati pere maja ja hoov. Tüüpiline kohalik maja, uuemat sorti. Teisel korrusel on eluruumid ning all on laut ja ait.

3 kommentaari:

KT ütles ...

2 küsimust, mida ei saa küsimata jätta:
- tegu on ikkagi VF osaga ... kuidas seal praegu ka "fashistidesse" suhtutakse? :)
- Tshetsheenia sõja kolle olla üle kandumas Dagestani ... oli sest miskit kuulda?

Jaanus Piirsalu ütles ...

1) Esimene kord, kus minult Venemaal midagi Pronkssõduri teema kohta ei küsitud
2) Pigem on see kolle üle kandumas Ingušeetiasse, kus klannid oma maid jagavad. Dagestanis on praegu suht rahulik võrreldes kevadega

Anonüümne ütles ...

Omamoodi ilus maa ja ilusad inimesed.Suurim soov oleks,et kõik saaksid elada nii nagu nad ise tahavad,ilma "kultuuri" toomata!
Aitäh Jaanus ilusad pildid ja tore jutt Sull!