teisipäev, september 09, 2008

Eesti päevadele Tomskis, 4 elulist lugu Moskvast ja näitusest "Lõbus tank"

Lendan täna hilisõhtul Tomskisse, kesk-Siber, 3500 kilti Moskvast idapoole. Seal algavad homme Eesti kultuuripäevad. Tahan näha, kuidas praegu Eestit, kui ta tuleb kultuuriga, vene provintsis vastu võetakse.
Päevad lõppevad reedel. Kroon on ilmselt Tanel Padari ja The Suni kaks kontserit. Lendan täna õhtul nendega Moskvast Tomskisse ühes lennukis. Veel esinevad tantsuansambel Kuljus, Heli Vahing, Teo Maiste, mustkunstnik Udras, ajaloolane Aadu Must loengutega, näidatakse Georg Otsast mängufilmi ning neljap käiakse Tomski oblastis olevas eestlaste külas Kasekülas (Berjozovka).
Saab imet näha.
Kuna mul endal pole viimasel ajal Moskvas päris naljakaid asju ette juhtunud, siis ma pakun lugeda hiljuti LHV foorumist läbi käinud muljeid elust Moskvast (kuigi jah, see esimene lugu pole üldse naljakas...). Loodan, et LHV foorumi tegijad ei pahanda.
LUGU1
Minu silme all toimus liiklusõnnetus Moskvas. Rohelise tulega selleks ettenähtud kohas teed ületanud vanemale naisterahvale sõitis otsa Mersu jeep. Proua lendas kõrges kaares umbes paarkümmend meetrit ja jäi lamama. Mersu jätkas sõitu.
Paar tundi hiljem oli raadios uudis, et energeetika ministri poeg sattus liiklusõnnetusse, kus asotsiaal ületas selle ja selle tänava ristmikul punase tulega teed ja otsasõit oli vältimatu. Rohkem sellest juttu ei olnud.
LUGU2
Olin Moskvas oma autoga. Miilits pidas kinni ja mul oli üks paber, mis lubab oma autot Venemaal kasutada, paar päeva aegunud. Selle paberi saab muide piiril. Algas jutt, et auto tuleb viia parklasse jne. Küsisin, et kas muidu ei saa. Pakkusin 5000 rubla. Aga kuna mul sularaha ei olnud, siis pidime minema ATM'i juurde. Lähim oli üle tee metroo jaamas. Teed ületasime selliselt, et miilits sulges kõik 8 rida liiklust Sadovajal, kuni me teed ületasime, seisis kõrval kui automaadist raha võtsin ja seejärel ulatasin dokumendid veelkord koos rahaga miilitsale. Auto juurde naasesime samuti üle Sadovaja, kus liiklus veelkorraks hetkeks seiskus.
LUGU3
Moskva punasel väljakul lähenes mulle ja mu naisele kaks inimest, üks oli miilits, teine oli miski vabatahtlik punase käepaelaga. See käepaelaga vend toetas miilitsat, sest ise ta püsti ei seisnud, oli teine nii täis. Küsisid elukoha registreerimist. Mul ei olnud dokumente kaasas ja kohe hakati suruma, et siis läheme jaoskonda aga kuna kell oli juba palju, siis oleks mind seal hommikuni kinni peetud. Asi lahenes taaskord 2500 rublaga, läksime veidi kõrvale ja siis ta mulle kurtis, et elu on rakse, palk on väike ja kui ma talle annan 2500 rubla, siis ta läheb ja ostab endale viinerit ja kohvi, sest ta ei ole midagi mitu päeva söönud. Ei osanud selle infoga midagi peale hakata, aga selleks korraks jälle pääsesin.
LUGU4
Üks väike lugu veel Moskvas parkimisest. Seal nimelt seisab umbes 100 meetrise teeäärse parkimisala valvamiseks umbes kolm kollases vestis "inteligentse" välimusega härrasmeest. (Milline efektiivsus).
Kord käisin loomaaias ja kuskile ei olnud värava juures parkida. Küsisin vendade käest nõu ja andsin 100 rubla, vastuseks küsiti, et kas sõita oskan? Ütlesin, et nagu oskaks. Kontrolörid kui metsamännid kogunesid hetkeks, ajasid lähedalseisvast trollipeatusest rahvast natukene laiali, nihutasid teisaldatavat WC'd pisut edasi ja nagu nõiaväel tekkis sinna üks parkimiskoht, täpselt minu auto jaoks. Pidin ennast ribadeks naerma, kui kogu aktsioon lõppenud oli.
Kuidas kadõroviga intervjuud taotlen

Millest joonistavad aga vene lapsed praegu? Õigemini need on Ukrainas elavate laste pildid – näituselt „Lõbus tank“. Äge teema lastele kindlasti.

Viimasel ajal pole ma viitsinud ka fotosid eriti üles panna. (Võtab aega...) Täna siiski üks foto Vladikavkazist, Põhja-Osseetia pealinnast. See on foto kuulutusest (klikage fotole, siis läheb see suuremaks ja näete lugeda), mis kutsub vallalisi tutvumisõhtule. Nagu ikka Kaukaasias, siis on seal tüdrukuid rohkem kui poisse. Lugege selle teksti, seal on mõned päris huvitavad detailid nagu see, et pruudiotsija peab ära märkima summa, kui palju ta kuus on võimeline pereeluks kulutama...Iseenesest pole üldse paha mõte sellist asja küsida...

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lõbus tank... sa vaata partei nime lühendit parem. Seal lehel on veel palju head nalja tiblade kulul.

Anonüümne ütles ...

Lugesin "Lõbusa tanki" kommentaare. Nooo, see on palju parem, kui pildid ise. Nii nüansirohket vene keelt kohtab harva. Ja veel - näib, et pildid on siiski "fake" - täiskasvanute tehtud...:)

Anonüümne ütles ...

Uhh, kuram, ma juba hetke mõtlesin, et sellised toredad lapsukesed ongi sealpool kasvamas. Nimetus muidugi tekitas kohe assotsiatsioone PiDaRaSõ :)

Unknown ütles ...

Need "lõbusad tankid" pole kindlasti laste joonistatud aga keegi on vähemalt vaeva näinud, et see nii näiks.

Anonüümne ütles ...

polegi aru saanud, mis rahvus need Osseedid on. nimet tutvumisõhtu kuulutus on vene keeles. on nad venelased? miks kõik vene keeles on? palju veel osseedi keelt kuuleb?
kahtlustan, et see osseetideks peetav seltskond on mingi järjekordne kohalike privõtškadega vene kamp.