kolmapäev, september 03, 2008

Kolmas paev Vladikavkazis

Visalt laheb siin Vladikavkazis, sest ega mul siin just palju tuttavaid pole, kes mind abistada saaksid. Paari paevaga olen moned sidmed saanud, ning loodan et tanasest laheb libedamalt. Eile raakisin pikalt paari ajaloolase ja Louna-Ossetia endise presidendi Tshibiroviga, ta oli nenne Kokoityt (1996-2001). Ma tahaks just kirjutada sellest, et praeguse konflikti yks pohjusi on vaidlus selle yle, et kelle maa see Tshinvali ymbrus on, kes seal enne kohal oli. Grusiinid vaidavad, et osseedi on seal elanud 300-400 aastat ainult, osseedid aga, et alates 13. sajandist, kui nad pidid mongoli-tatarlaste eest praeguse louna-venemaa steppidest pogenema Kaukasusse ning et osa neist laks siiis yle magede praeguse LO alale. Oigemini oola lyhidalt nii olnud, et mongolid loid puruks, havitasid suurema osa rahvusest nimega alaanid, keda osseedid peavad oma esiisadeks. aga sellest Kaukasusse pogenenud alaanidest sai kohalike aborigeenidega segunedes uus rahvus osseedid. Kui nyyd lyhidalt edasi anda Vladikavkazi ajaloolaste juttu. ja et needsamad alaanid olid juba sajandeid enne 13. sajandit peatunud ja rannanud praeguse Gruusia aladel, rohkem Pohja-Gs.
Vaidavad, et ka Stalin polenud Osseetia jagamises omal ajal vaga syydi, sest see oli geograafiliselt sunnitud otsus, sest PO-st LO-sse ei lainud lihtsalt yhtegi teed. Nii nad vahemalt vaatavad asjadele. Roki tunnel avati alles 80-ndatel.
Tana loodan kokku saada Vitali Kalojeviga, kes on see kuulus mees, kes tappis Shveitsis lennudispetsheri, kelle syyl ta arvas hukkus lennuonnetuses tema pere. Eelmisel aastal lasti ta Shveitsi vangist vabaks ning siin voeti teda kui rahvuskangelast vastu. ja anti ehitusministri asetaitja koht. Tuttavad ytlevad, et yks 99 % osseetidest kiitis tema teguviisi heaks, kuigi moned ka mitte.
Eile oli veidi jama hotelli leidmisega. Esimeses hotellis oeldis, et nemad ei registreeri valismaalasi, teine hotell - siinne parim, Vladikavkaz, kus peatuvad enamus ajakirjanikest - oli aga tais, kolmas oli samuti tais, neljas ei reganud valismaalasi, lopuks siis viiendas hotellis sain adminni nousse, et nad teevad mulle registreerimise. ja tuba maksis ainult eesti rahas 400 krooni oo, aga see eest dushiga vahemalt ja puhas ning asub kesklinnas. Suur osa hotellist on tais vene eriolukordade ministeeriumi mehi, kes ehitavad ja aitavad LO-s.
Tuttavatega on siin hea linna peal kaia nagu ka mujal Kaukaasias - nad lihtsalt ei luba sind yhegi asja eest maksta, ei kohvikus, ei taksos. Ytlevad, et sina oled meie kylaline ja pane raha ara. Muidugi, ma olen seda igal pool Kaukaasias kohanud, aga ikka on raske harjuda, sest ma teand, et ega nad rahas ei suple. Keskmine palk PO-s on 7000 rutsi, noored ajakirjanikud saavad veel vahem. hea palk ajakirjanduses olevat 10 000 rutsi ehk ligi 4500 krooni, aga seda saab siin ainult teles. Tele on siin ajakirjanike jaoks A ja O. Koik tahavad teles tootada.

Kommentaare ei ole: