laupäev, august 30, 2008

Swedbank minu kodu lähedal, tšetšeen nägi väidetavalt Bassajevit, HRW ettekanne gruusia küladest


Hea uudis minu jaoks on see, et minu kodu lähedal avati 1. Tverskaja-Jamskaja uulitsal (üle tee Sheratoni hotellist) Swedbanki uus kontor. Ja et seal on pangaautomaat, kust ma saan Hansapanga kaardiga sula välja võtta 1-protsendilise teenustasuga. Muidu maksa igal pool 2,5 prossa + 30 krooni. Näiteks võtsin kolmapäeval pangaautomaadist 10 000 rutsi ehk 4335 krooni, teenustasu selle pealt oli 138 rutsi.
Swedbanki kontoris oli mõnusalt tühi, ei ühtegi klienti, vaid turvamees ja neli naeratavat tellerit. Haruldane pilt Moskva pangakontorite kohta. Kasutasin juhust ja avasin endale euroarve, et lasta korteriüüri raha üle kanda. Dollari arve mul juba on. Viie minutiga tehti ära ja kõik käis naeratuste saatel. Nagu oleks kuhugi Jaapanisse korraks sattunud. Vene teenindaja suudab küll hästi teenindada, kui tal on motivatsioon ning on, mida kaotada. Antud juhul siis normaalne töökoht. Ja muidugi Swedbanki töökultuur on ka muidugi midagi muud kui Sberpankis, kuigi ka seal pole see Venet arvestades sugugi kehva.

Nüüd üks röögatu kuulujutt. Käisin eile oma tuttavate tšetšeenidega õlut joomas ning üks neist rääkis poolsosinal, et tema Vene vägedes kontraktnikuna teeniv onupoeg (ilmselt siis tšetšeenide brigaadis Sever) oli nüüd Osseetia sõja ajal Goris näinud elusat....Bassajevit! Olla seda allahikeeli väitnud. Teised tšetšeenid noogutasid takka, et täitsa usutav, sest Bassajev on vana FSB agent ning nad arvasid, et ehk ei pruugi ta tõepoolest surnud olla.
No ma ei tea....minu arust oleks see fantastika. Aga kes teab. Viimane kord kui ma siin kuulujuttu vahendasin, siis pool aastat hiljem kirjutas sellest kui faktist üks Moskva ajaleht. Ma pean silmas seda, et Putin kurameerib iluvõimlemise endise olümpiavõitja Kabajevaga, millest üksvahe klatšis pool Moskvat.
Osseetia sõjast veel. Paari päeva taguse inimõiguslaste jutu jätkuks panen siia lingi Human Rights Watchi viimasele ettekandele olukorrast grusiinide külades, mis on päris karm. Head satelliidifotod.
Esmaspäeval sõidan ma ise Põhja-Osseetiasse. Ei taha niivõrd sõja tagajärgedest kirjutada, vaid sellest, et kes need osseedid on ja mida kujutab endast Kokoitõ kamp. Üritan muidugi Tshinvali ka pääseda, aga kahtlane kas saan Roki tunnelist läbi. Tahaks väga näha olukorda kohapeali ilma Kremli ekskursioonita.
Paar videolinki ka rutube-ist. Paljud on ehk näinud, aga siiski video, mis iseloomustab seda, et tänu sõjale on Medvedevist tõepoolest saanud Kaukaasia vang. Teine video on sõja esimestest päevadest ja on üsna professionaalselt teostatud USA/Gruusia-vastane üleskutse avaldada
meelt USA esinduste juures. Mujal Venemaal soovitati minna MacDonaldsi, Western Union või DHL juurde pikettima. Puuduvad andmed, kui palju seda tehti.
Lõpuks üks üsna irooniline foto tänavareklaamist. Ei tulnud Pekingis venelastele oodatud kullasadu. Ootasid 40 kulda, aga said vist 24, kui õigesti mäletan. Huvitav, et neid nüüd irooniana mõjuvaid plakateid pole linna pealt seni ära korjatud.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

medvedevi video link on vigane

Jaanus Piirsalu ütles ...

Mul avanevad küll mõlemad korralikult...

Anonüümne ütles ...

Mul ka

KT ütles ...

aga mul ei avanenud HUman Right Watch link ... väidab, et ei leia aadressi