kolmapäev, august 06, 2008

Kui palju teenivad Miller ja Jakunin? Palju maksab tsikliga seiklus öises Moskvas?


Moskva väliskirjanduse raamatukogu sisehoovis (Taganka lähedal, Jauza ääres kohe) pandi nädala algul lõpuks üles Juri Lotmani büst. Büsti enda andis Ilves üle juuni lõpus, aga siis polnud veel postament üleval. Lotman on päris auväärses seltskonnas, kõrval asub nt Lincolni büsti. Ümberringi on veel Joyce ja Heine. (Fotode eest aitäh Kairile!)

Mõned huvitavad asjad, mis silma ja kõrva on jäänud.
Üks uuringufirma küsis moskvalaste käest, et kuidas nad suhtuvad riietesse, millel on suurelt CCCP sümboolika. Venes on laialt levinud selliste särkide kandmine näituseks. 80 prossa vastanutest vastas lihtsalt, et peab selliseid riideid moodsateks. Ainult 13 prossa arvas, et sellise sümboolikaga riiete kandmine näitab inimese poliitilisi veendumusi. Uuringu juht kommenteeris, et kommunistliku ideoloogiat ei jaga just paljud, kõige vähem noored, aga samas selliseid riideid kannavad enamasti just noored.
Rahast ka. Äriajakiri RBK lõi kokku Vene suurimate palgasaajate edetabeli. Sealt tuli välja, et Gazpromi (suuruselt maailma kolmas firma) juht Aleksei Miller teenis eelmisel aastal 9,74 miljonit dollarit. Kusjuures enamuse rahast teenis ta mitte Gazpromi juhina, vaid Gazpromi erinevate tütarfirmade direktorite nõukogu liikmena. See ligi 10 milli on Milleri ametlik sissetulek. Vladimir Jakunin teenis aga riiklikku Vene Raudteede juhtimise eest eelmisel aastal 3,67 miljonit dollarit.
Väike soovitus neile, kes Moskvasse tulevad ning tahavad midagi erilist. Moskvas on avatud esimene mototakso firma ehk siis taksosõit tsikliga. Moskvas jubedad ummikud, siis on hea tsikliga kohale sõita. Näiteks lennujaama. Hind on neil 25 rutsi kilomeetri eest, kui teisele poole MKADi, siis on 35 rutsi kilomeeter. Aga erilisus on selles, et nad pakuvad paari huvitavat teenust. Teevad nt 1500 rutsi eest (ilmselt siis tunni hind) ekskursioone tsikliga mööda Moskvat, päeval ja öösel. 3500 rutsi eest pakuvad nad aga „ekstremaalset seiklust öises Moskvas“. Proovige järele!
Eile õhtul käisin sõpradega veidi veini joomas. Öösel sõitsin taksoga koju. Takosjuht oli grusiin, kes on Suhhumist pärit. Ehk siis abhaasiast, kust grusiinid 1992-93 kõik minema aeti. Sattusin temaga nii huvitavalt jutustama, et rääkisime pool tundi mu maja ees tema žigulis juttu. Selliseid asju juhtub vist küll ainult Moskvas. Olen niimoodi jutustama sattunud ka aseritest ja usbekkidest taksojuhtidega. Nii saab üsna palju huvitavat kuulda. See grusiin oli küll jumala kindel, et mõne aja pärast võib ta Suhhumi tagasi sõita ning uuesti oma ema haual käia, sest abhaasidel ei jäävat varsti muud üle kui nõustuda Gruusia pakutava autonoomiaga. Abhaase on lihtsalt nii vähe alles jäänud sinna. Minu andmetel kuskil 80 000. isegi armeenlasi elab Abhaasias rohkem.
Nüüd mind paarpäeva jälle pole. Sõidan täna õhtul Saraatovisse. Lähme ühe pundi välisajakirjanikega Engelsisse, kus asub Vene strateegiliste pommituslennukite baas. Need on need lennukid, mis idee poolest peaksid tuumarakettidega patrullima atlandi ja vaikse ookeani kohal ning vajadusel ründama USA-d. Pärast pikka ajamist saime Vene kaitseminnilt nõusoleku. Olen tagasi reede hilisõhtul, siis kirjutan muljeid.
Lõpetuseks tänavapildike Moskvast. Suurtel tänavatel on siin endiselt liiklusmentide putkad alles nagu Nõuka-ajal, kust nad siis liiklust juhivad ja vajadusel fooride tulesid ümber lülitavad.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ei jõua ära oodata Jaanuse kommentaari sõjameeleolude kohta Moskvas. Venemaa on küll agressiivne maa aga otsene sõda pole nendegi jaoks igapäevane asi. Eriti huvitaks, kas venelased ise ka aru saavad, et see pole päris normaalne, mida nende riik teeb või usuvad nad kõik, et Gruusia ise tahtis endast 20 korda suurema naabriga sõdima hakata.
Pronksiöö ajal olid siinsed sissekanded ühed sisukamad ja huvitavamad.

Parasiil ütles ...

äkki mees on puhkusel? nagu kogu Lääne-Euroopa.

Janek ütles ...

Tundub et Venemaa ajastas oma agressiooni Jaanuse puhkuse ajaks. Kõik oli läbi mõeldud.

Anonüümne ütles ...

Ahoi Jaanus, anna endast teada, muidu mõtleme, et sa istud juba kuskil ülekuulajate küüsis ja "annad infot, mida sinult vajatakse"!

Anonüümne ütles ...

mees kaks nädalat kadunud. varbaküüsed ikka alles?:)

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kuhu Jaanus kadunud on? EPL Online´ist leidsin viimase artikli, mille kuupäev on 4. august..... Kas peaks muretsema??:(

I. ütles ...

Fantaseerimiseks (ja võib-olla mitte kõige meeldivamaks) on siin nüüd ruumi palju...

Anonüümne ütles ...

16.augusti lehes on Jaanuse kaks pikka lugu Ülem-Suetuki külaelust.

Anonüümne ütles ...

Vahelduseks kuumadel teemadel huumorit kah - http://nemyrych.livejournal.com/81319.html