laupäev, august 02, 2008

Kui vihm uputab Moskvat...

Ma ei mäleta enam, kas ma olen kirjutanud sellest, milline nuhtlus on Moskvas suured paduvihmad. Sellepärast, et Moskvas ei jookse vesi tänavatelt ära. Noh, millalgi muidugi hiljem jookseb, aga saju ajal ei suuda kanalisatsioon pooltki vastu võtta. Ma ei tea, kas ta on kuidagi valesti projekteeritud või ongi see kanalistatsioon lihtsalt sitt, aga vähegi kõvema ja pikema vihmahoo ajal puutuvad tänavad järvedeks ning neid on võimatu ületada nii, et su jalad läbimärjaks ei saa.
Tversakajal muidugi on kõik korras, aga nagu kuhugi veidi kõrvalisemasse kohta satud, siis on jama. Ei saa üle tee ja mööda sõitvad autod pritsivad sopast vett mitmete meetrite kaugusele. Toredad lood juhuvad suurte sadude ajal ka maanteetunnelites, kuhu vesi pahinal sisse voolab. Räägitakse lugusid autodest, mis padukate ajal tunnelites tekkinud järvedes välja surnud jne.

A meil tuttavatega (kolleegidega BBC Vene toimetusest) rikkus vihm täna vutimängu ära. Vahetult enne hakkas sadama ja valas mitu tundi. Algul ootasime väljaku lähedal ühe maja trepikojas vihma üleminekut, aga ei midagi. Et kiiremini läheks, siis loomulikult ootasime õlledega. Moskvas ei võta seda keegi imelikuna, et niimoodi trepikojas passitakse ja suitsu tehakse. Siin on see tavaline, võib öelda, et siin on kohe selline trepikojakultuur olemas. Juba Nõuka-ajast. Korterid väiksed, inimesi palju, nii kolitigi trepikotta suitsetama ja suhtlema. Sellest ajast see komme jäänudki.
Näpuotsaga poliitikat. Reedene Vedomosti viitas Levada-keskuse uuringule, mille järgi tandemis Putin-Medvedev kaotab viimane tähtsust. Kui tänavu aprillis, vahetult enne Medvedevi asumist presidendiks, arvas 22 prossa venemaalasi, et reaalne võim Venemaalon presidendi käes, siis nüüd arvab nii ainult 9 prossa. Samas on nende, kes arvavad, et reaalselt ruulib Venes Putin, arv kasvanud 27 prossalt 36 prossale. Suurem osa arvab siiski endiselt, et mõlemad juhivad õnnelikult koos ja võrdselt mängu.
Paar pildikest ka Moskva tänavatelt.

Armunult kallistada ja suudelda võib isegi ülerahvastatud jalakäijate tunnelites. Konkreetselt tunnel Puškini väljakul.

Ei, see pole kellegi bojaari palee, vaid kuulus Jelissejevi toidupood kesklinnas. Moskvalased tulevad siia toitu ostma, välismaalased pildistama.
Tänases Päewalehes ilmusid ka mu lood vissarionlaste juurest Siberi taigas. See on pikema loo viide ja see lühema loo viide, mis räägib ühest Eesti-venelaste perest, kes sinna kolisid.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hea, et kirjutasid, et seal Puškini tunnelis on tegemist armastajatega. Pildi järgi oleks arvanud, et tegemist on järjekordselt moskvalastest magajatega :)

KT ütles ...

jaanus, ega sa gruusiasse minemas pole?

Jaanus Piirsalu ütles ...

KT-le: Praegu kahjuks ei saa minna! Mul on mõned kohustused ees ning ei saa kuidagi, pean Venest järgmine nädal ära sõitma. Kui seal olukord hullemaks läheb, siis muidugi kurat teab. Aga hästi ei usu, et grusiinid jõuga peale lähevad, kuigi tahtmise korral nad ilmselt võtaksid L-O ära.