kolmapäev, mai 02, 2007

Kolm kommentaari tänastele sündmustele Moskvas

Vassili Jakimenko (Vene noorteliikumise Naši liider, juhib Eesti saatkonna ees protestijaid) Vene ühele suurimale telejaamale Rossija pärast tungimist pressikonverentsile: „Täna, kui me tahtsime Eesti suursaadikule esitada kuus küsimust – kus on 11. klassi õpilane, kinni peetud Maksim, kus on Dmitri Linter, Dmriti Garini surma kohta - kasutas valve meie vastu pisargaasi. Kuus inimest said kannatada. Teate, hull polegi see, et nad kannatada said, vaid see, et selliseid meetodeid kasutasid 60 aastat tagasi ka fašistid. Vene keelt rääkivad Eesti kodanikke visatakse vanglasse, represseritakse, võetakse rongidelt maha, täna kasutati gaasi. Ma ei tea, mida veel on vaja teha selleks, et kogu maailma näeks, et see on fašistlik riik fašistliku ideoloogiaga, mis kasutab fašistlikke meetodeid.”

Vassili Jakimenko vahetult pärast pressikonverentsi ruumi tungimist valdavalt välisajakirjanike küsimustele vastates: „Ma tahan öelda, et ükskõik milline riik, ka Poola ja Eesti, omab õigust demonteerida mälestusmärke, mis neile ei meeldi. Küsimus ei ole selles, et mälestusmärk demonteeriti ning isegi selles, et viidi üle maetute jäänused, kuigi surnute välja kaevamine on viimane tegu, mida ma teeksin. Asi on selles, mismoodi seda tehti.
Ma olen kindel, et kui Eesti valitsus oleks tahtnud kokku leppida, oleks palunud tulla veteranidel, oleks selgitanud oma positsiooni, oleks meid lasknud ligi sellele protseduurile, siis poleks mitte midagi juhtunud. Aga seda tehakse meelega, et häbistada meid, me lihtsalt kaitseme ennast nüüd. Me ei taha välja kannatada seda rahvuslikku alandamist.
Täna ma ütlen, lõpetame selle kõik ära. Las see mälestusmärk seisab, ei ole vaja seda enam uuesti tassida. Vabandage meie ees, meie ajaloo ees, 30 protsendi venelaste ees, kes Eestis elavad ja kõik. Inimesed saavad sellest aru.”

Eesti suursaadik Marina Kaljurand pressikonverentsil: „Me oleme alati valmis dialoogiks ükskõik mis küsimustes, kui meiega räägitakse tsiviliseeritult. Kes karjuvad, röögivad, nendega me ei hakka läbi rääkima. /---/ Ma vastan Našide küsimustele siis, kui nad lõpetavad saatkonna piiramise ja ründamise, siis võib härra Jakimenko tulla saatkonda, me vesteleme temaga rahulikult ja ma vastan tema kõigile küsimustele.”

4 kommentaari:

Eddiesmoments ütles ...

ei ma ei suuda, ma ei suuda kommenteerida. Jeekim võtaks neid. Kuulutagu Soovis, ostan aju, kilohinnaga, kasvõi 100 grammi.

Anonüümne ütles ...

The events in Moscow are now completely run by this bunch Nasi. The Estonians are only reacting to events.

To my opinion an active positive spin is now needed. School bullies are best handled by motherly hugs. Likewise the Estonians must find creative positive ways to show that bullying does not have an effect. I think the nasi idea of collecting names to demolish the embassy by hammers and other handtools was a brilliant prank. Likewise the idea of throwing flowers (although weeds) was good thinking (damaging the car otoh was not).

MAybe you should collect a truckload of hammers and deliver them to their embassy in Tallin.

Also I believe estonian ADs and copys can come up with counterpropaganda in positive colors, to dig the earth away under russian feet.

Use of nato card and eu card do not lead anywhere, it is mainly useless arm twisting.

Only my 2 cents ...

Marek ütles ...

Selle kokkukutsumise ja dialoogi peale meenub mulle kellegi (kahjuks ei mäleta ütlejat) kommentaar üsna vahetult peale möödunud aasta 9.maid:"Nikakih kompromissov o vopros monumenta ne budet."

Säh sulle siis dialoogi.

Anonüümne ütles ...

Lugesin alles eila õhta suurt hulka postitustest läbi...iraagist saadik.. aga mul tekkis selline (hm totter)huvi, et kunagi Sa käisid Naši inimestega rääkimas, pidi isegi õlle joomiseks minama ja nii. Huvi seisnes siis selles, et kas nüüd selle saatkonna piiramise aktsiooni ajal jäi mõni tuttavam nägu ka ette....