laupäev, jaanuar 02, 2010

Eesti keele tudengid Moskva ülikoolis õpetasid mulle juba verbi rektsiooni

Mul jäi eelmisest aastast üks võlg. Nimelt kirjutada sellest, kuidas läheb neil tüdrukutel, kes õpivad Moskva ülikoolis põhierialana eesti keelt. Nüüdseks on neil kolm semestrit läbi.
Eesimest korda käisin neil külas ja kirjutasin ka blogis 2008. aasta 14. novembril. Selleks ajaks olid nad eesti keelt vahva Eve Raeste (Tartu ülikoolist saadetud nende õpetaja) käe all õppinud kaks kuud. Viimati käisin neil tunnis kolm nädalat tagasi.
Kohal oli viis tüdrukut – Oksana, Marina, Anna, Nastja ja Leena. Tüdrukute areng oli muidugi hämmastav! Kuigi juba esimene kord sain nendega rääkida eesti keeles – ehkki hästi aeglaselt -, siis nüüd oli see rääkimine midagi hoopis muud. Me vestlesime normaalselt, ma ei pidanud peaaegu midagi aeglasemalt või teiste sõnadega üle rääkima. OK, tüdrukute jutt oli muidugi veel konarlik, aga ometi hästi arusaadav. Mis mind kõige rohkem hämmastas oli see, et osade tudengite eesti keeles oli väga vähe aktsenti. Nende õpetaja Eve pärast tunnistas, et ta on sellele palju rõhku pannud.
Grammatikaga oli muidugi probleeme, aga see on loomulik nii lühikese õppimise peale. Aga kui nad eksisid, siis nad olid juba võimelised ennast ise parandama ehk siis said ise oma veast aru.
Tunnis õppisid nad parajasti eesti keele keerukohtadest morfoloogias ja grammatikas üldse. Tüdrukud arutasid asju, mida mina polnud kuulnudki (no ilmselt ülikoolis siiski meile räägiti, aga mu nõrk mälu on selle ära unustanud), näiteks - verbi rektsiooni! Ja tudengitest üks tublimaid Marina õpetas siis mulle ka, mis see keeruline vigur tähendab. Ja ma sain aru, kui ta seletas.
Eve on nendega ära teinud ikka uskumatu töö!
Poolteist aastat tagasi alustades oli tüdrukuid kümme, nüüdseks on alles jäänud seitse (üks tüdruk neist ei õpi küll põhiainena eesti keelt). Tänavu sügisel tulevad nad üheks semestriks Tartusse õppima. Võtke neid hästi vastu, nad on väga seda väärt.
Kaks tüdrukut, Oksana ja Anna juba käisid sel suvel Eestis keelelaagrites. Moskvalanna Oksana on muide Eesti juurtega, üks tema vanavanematest on eestlane.
Venemaa ülikoolides õpetatakse eesti keelt eraldi erialana veel vaid Peterburis, kus 2007. aastal võeti vastu seitse tudengit. Need, kes hakkavad nüüd arvama, et küllap need on tulevased Vene riigi luurajad Venemaal, võtku teadmiseks, et selleks polnud FSB-l ega Vene välisministeeriumil küll vaja eesti keele erialasid avada, sest oma vajalikku kaadrit on nad kogu aeg ise õpetanud eesti keelt rääkima. Ning väga hästi kusjuures.

Tüdrukud loevad eesti keeles luuletust osakonna jõuluõhtul Moskva ülikoolis 11. detsembri.

Siin on tüdrukud Eesti saatkonnas eelmiste jõulude ajal. Mõned tüdrukud enam kahjuks eesti keelt ei õpi, aga tore et proovisid. Keskel seisab siis nende peaingel Eve.

Eesti keele tudengid esinemas kuu aega tagasi soome-ugri laulude päeval Moskva ülikoolis. Te ei arva ära, mida nad muu hulgas laulsid! „Kaelakee häält“! Teine laul oli „Hommik“.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa aru miks sa Piirsalu oled ühe käega vene vastane, teise käega käid koguaeg venemaal.
Ma eestlasena lihtsalt ei saa aru sellest.

Anonüümne ütles ...

Mul on Teist kahju hr. Piirsalu. Lõpetada eesti kõrgkool (Tallinna peda?) teadmata, mis on verbi rektsioon?

Ka selle kodulehe eelviimasele nupule ei sobi kuidagi kirjutada "Kirjastage oma kommentaar". Kirjastamine on hoopis midagi muud.

Heikki ütles ...

Ära kuula hülge möla! Head uut aastat ja jätka samas vaimus!

ap ütles ...

kas pole tore et valvesapipritsijad ja siia jõudnud on.

Jaanus Piirsalu ütles ...

Täitsa huvitav oleks, kui esimene kommenteerija kirjutaks, et milles mu Vene-vastasus väljendub? Mulle tõesti ei meeldi ehk see, mida teeb praegune Vene võim. Õigemini mõningad asjad, mida nad teevad. Aga Venemaa kui maa ning selle rahvad ja inimesed meeldivad mulle väga :) Muidu ma seal tõepoolest ei käikski!

Anonüümne ütles ...

Irisejaid on alati - ära tee neist välja. Jutud venest on good!

JanO ütles ...

Jõudu jaksu uuel aastal! Seda blogi on hea lugeda. Kahjuks ei saa seda enam öelda uue Päevalehe kohta. Vajab vist harjumist.

Anonüümne ütles ...

fantastiline blogi,räägid vene elust ja inimestest.

jõudu sulle jaanus.

Anonüümne ütles ...

"Kirjastage oma kommentaar" probleemiga peab vist juba guugli poole pöörduma:). Blogi on hea ja eestlasena saan Venemaal käimisest aru küll :)