neljapäev, jaanuar 17, 2008

Püstijalaõllekast, afrovenelasest ja korterihindadest Moskva kesklinnas

Täitsa Moskva kesklinnas, Novokuznetskaja metroojaama lähedal on vahva rjumotšnaja (vabas tõlkes „topkakoht”) nimega Vtaroje Dõhanie (Teine hingamine). Pull paik. Moskvas tuntud koht sellepärast, et seal on veel sellise vana hea püstijalabaari hõngu. (NB! See foto pole sealt urkast. Aga täpselt sellised lauakesed olid seal küll. Fotol joob üks kerjus teed ja nosib saia ühes tohutus maa-aluses tunnelis, mis läheb Sadovaja alt läbi. See on oma 100 meetrit pikk, talvel võiks seal vabalt jooksmas käia.)
Kargad sisse, ruum on kuskil 40 ruutu ja selles on siis väiksed kõrged ümmargused lauakesed, kitsad vahed ning mehed ja üksikud naised sumistavad tihedalt kokku litsutult õlut ja viina. Ümbrus kergelt räpane ja suitsust paks. Hinnad on Moskva kesklinna kohta hirmodavad. Ma käisin seal äsja kahe tütarlapsega – neile võtsin 50 grammi jõhvikanastoikat ja endale poolese õlle ning kokku läks see maksma veidi üle 30 krooni Eesti rahas! Õlu maksis 10 krooni.
Maandusime ühe laua taha Nikolai ja Igoriga. Paugupealt saime jutule ning tegime paar ringi kuttidega. Nikolail oli meile kohe kaks küsimust – miks eestlased ei salli venelasi ning kust kurat võtab tema sõnul maavaratu Eesti oma eelarvesse raha, mille arvelt elab? Muidu saime väga sõbralikult läbi.
Ma olen tähele pannud, et küsimus, miks eestlased ei salli venelasi, küsivad Venes just nooremad ja sellised lihtsamakoelised isikud. Silmnähtavalt propagandaohvrid. Kusjuures Nikolai ise tunnistas ka seda.
Üleeile kuulsin head väljendit mustnahalise kohta, kes elab pikemalt Venemaal – „afrovenelane”...
Täna märkasin,et metroopiletid on kallimaks läinud. Kui veel detsembris maksis üks pilet 14 rutsi, siis nüüd on tõstetud 19 rutsi peale (8,5 krooni). Sellest hoolimata on metroo odavaim transport, ja ka mugavaim. Ma olengi aasta jooksul ainult kaks korda trolli ning üks kord trammiga sõitnud, bussiga mitte kordagi.
Global Property Guide´i andmetel on Moskva kesklinnast kinnisvara kallim vaid Londoni kesklinnas (nn Prime Central Londonis, kus on Chelsea, Notting Hill jne) ja NYCis Manhattanil.
Selle uuringu andtele maksab Moskva kesklinnas korteri ruutmeeter 10 764-20 506 taala (115 000-220 000 krooni)!
Kes leiab, et see on odav ja maksab siia korterit osta, siis paar uuemat stiilinäidet Moskva kesklinna korterelamutest. Tehtud minu kodu lähedal Sadovaja-Karetnajal.




Veidi kurioosumit ka – Uljanovskis sai üks tädi 56-aastaselt esmakordselt emaks.
NB! Seda Pervõi Kanali pronksiööprotsessi linki ei saa kuidagi üles, ma ei tea, miks ta ei taha avada. Uudise aadress on muidu selline: www.1tv.ru/news/n115022

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eelmises artiklis on sul ühel lingil http:// ette pandud aga teisel on ainult www. Paistab, et kui sa http:// lingile ette ei pane, siis näitabki valesti.

Jaanus Piirsalu ütles ...

selge. aitäh!

Anonüümne ütles ...

Küsimust:"Miks eestlased venelasi ei salli?" küsis minult 30.ndates naisterahvas, kes kunagi lapsepõlves on Elvas puhkamas käinud ja nüüd välismaalste poolt asutatud keeltekooli direktor on Piiteris. Lihtsakoeline? Pigem isiklik kogemus ja propaganda.

KT ütles ...

aga katsu pisut vastupropagandat teha ja omapoolset materjali sealsesse meediasse sokutada! :)

KT

Anonüümne ütles ...

Tere tagasi, Jaanus!
Jutuga seoses meenus Венедикт ЕРОФЕЕВ "Москва - Петушки", mida sa kindlasti lugenud oled. Kui mitte, või ka teistele huvilistele, soovitan soojalt :)
http://allbest.ru/library/texts/um/pet/book.html

Reede ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

mina soovitaks ettevaatlik olla selle raamatuga, sest see ajab imelikku moodi jooma. sain sellepärast balti jaamas avalikus kohas topsitamise eest trahvi.

Anonüümne ütles ...

sul a.08:49 õige tähelepanek, sest ka tikkudest võib finantskahju tekkida :(
ise hakkasin sirvima, ja jäingi taaskord üle-lugema...
vapustavalt hea sõnakasutus :)
tõsi, eeldab keele tundmist.

Anonüümne ütles ...

Appi, milline arhitektuur!
Veel üks selline pilt ja ma jään pimedaks :)

Armastuse üle võib muidugi arutleda järgmiselt:

1) Aga millel põhineb teie arusaam, lugupeetav, et eestlased ei armasta venelasi?

2) Mulle on jällegi jäänud mulje, et venelased ei armasta eestlasi.

3) Aga miks teie, venelased, eestlasi ei armasta?

Parim kaitse on rünnak ;)

Värskes Foreign Affairsis on muide üsna hea artikkel Venemaast. See on võrgust ka piiranguteta saadaval.

Anonüümne ütles ...

eelmine komm. oli kah minu jäetud...

Anonüümne ütles ...

vasturünnak võib küll efektne olla, aga jätab tublisti väiksema võimaluse, et suhted edaspidi soojeneksid. Niisiis pole mõtet sellega lahmima hakata, kui tundub muidu mõistlik ja tore inimene olevat.

Mittesallimise koha pealt tundub aga, et kui tegu pole lihtsalt propagandaohvritega, siis on kindlasti võimalik ka vabalt kokku puutuda ka eestlastega, kes venelasi tõesti ei salli (ma tean mõnda ja kasvõi Postimehe kommentaaridest vaatab vastu veel kordades hullem suhtumine) ja tundub, et neid tuleb kahjuks järjest juurde. Juhuse asi, kelle otsa satub. Ma kardan ausalt öeldes, et praeguste arengute jätkudes hakkab tõde vaikselt liikuma selle propaganda suunas, mida seni võis lihtsalt absurdiks pidada. Selles mõttes teenivad kõik netikommentaaride "kõvad mehed" Venemaa propaganda huve, kuigi nad kujutavad ette, et on absoluutselt selle vastu.

P.S. Need majapildid panid mind mõtlema kahele asjale. Esiteks, kuna need majad on keskelt päris jämedad, siis kas korterid on hiigelsuured või on keskmised korterid ilma akendata? Ja teiseks, Jaguari reklaam teisel pildil. Kas tegu pole mitte Läti firmaga, mis neid Moskvas müüb? Ei julge küll pead anda, et tegu hoopis leedukatega pole, aga igatahes pole minu teada ühtki teist rahvast, kes ū-tähte kasutaks.