esmaspäev, jaanuar 21, 2008

Koerte ja inimeste õigustest Venemaal + veidi lumine anekdoot

Kodu lähedal jalakäijate tunnelis 1. Tversakaja-Jamskaja tänava alt kerjab juba pool aastat üks noorem mees oma suure karvase krantsiga. Koer on tal alati paksu teki all ning nende ees on karp koos kirjaga, et head inimesed andke palun raha koerale ravimite ja toidu ostmiseks.

Kutt ei istu kunagi koeraga tunnelis, kus on vähemalt katus (ehk siis tänav) peakohal, vaid alati trepi peal. Kui sajab, siis hoiab ilusti kutsu kohal vihmavarju. Ise kannatab vapralt. Kui olen sealt mööda läinud, siis tihti ta istub, koera pea süles ja silitab koera. Koeral on sellele vaatamata alati väga kurvad silmad. Sellised silmad, milliseid oskab ainult koer teha. Vahest kuts magab nii, et ainult nina paistab tekkida alt. Ma olen koera alati ainult lamamas näinud.
Koerte või kassidega kerjamine on Moskvas moodne. Ma saan sellest täitsa aru, küllap eriti noortel tüdrukutel läheb loomade peale süda tihedamini haledaks kui inimeste peale. Tversakaja alguses, Dolgoruki platsil seisis suvel pidevalt üks mees plakatiga, kus oli kirjas, et ta korjab toiduraha.... 30 koera tarbeks! Ta võinuks need ikka kõik alati kaasa tuua, oleks veidikenegi usutavam. Ja lõbusam. Kuigi ma kardan, et Lužkov käskinuks selle koerakarja momentaalselt maha lasta või vähemalt kus kurat viia, sest ta kerjas ju kohe Moskva linnavalitsuse peahoone vastas ning klähvimine oleks päris kõva olnud.
Kuigi ei ole kindel ka selles. Moskvas käis terve eelmine aasta suure meediakisa saatel kohtuprotsess ühe miilitsa (või turvatöötaja, enam ei mäleta) üle, kes lõi ühe metroopeatuse lähedal paljude inimeste silme all kodutu koera maha. Koera õiguste kaitseks peeti siin pikette ning arutati tõsimeeli selle üle, et kas peaks sellele koerale kui miilitsa omavoli ohvrile ausamba panema sinna metroojaama juurde.
Ei tea, kas see näitab, et Venemaa, või siis vähemalt Moskva, elab juba päris hästi, et sellisel teema nii palju kära oli? Tihti ei ole isegi inimestest, kes miilitsa omavoli käes kannatanud, nii palju juttu. Näiteks kutsusid kuskil oblastis miilitsad eelmise aasta sügisel ühe ärimehe, nelja lapse isa vestlusele. Midagi tema vastustes miilitsatele ei meeldinud ja ärimehele anti veidi tappa, lõppkokkuvõttes mindi „veidi tuliseks”, nagu Venemaal öeldakse, ja löödi vana kasti. Pärast seletasid miilitsad, et mees kukkus ise kogemata neljanda korruse aknast alla ja sai surma. Nädal aega oli kisa, kohalik miilitsaboss vabandas linnarahva ees ja oligi kõik.
Aga tagasi loomadega kerjajate juurde. Ma pole neile kunagi raha andnud. Enamasti on nad nooremad inimesed. Mulle tundub, et nad kasutavad loomi lihtsalt ära. Parem anda rublat kümme või rohkemgi siis juba kerjavatele vanatädidele, kuigi ma kardan, et osa neistki peavad seda kassat kellegagi jagama õhtul. Ma olen korduvalt kuulnud neid jutte, kuidas Moskva kesklinna tunnelid on ilusti mõjupiirkondadeks ära jagatud.
Mul on vaja head ideed. Sügisel kirjutasin siin, et ühe Etioopia küla tuttavate poiste vutimansa tahaks, et ma neile butsad saadaks. Mõned head sõbrad on nõus rahaga aitama. 12 paari butsasid maksaks kuskil 5000 krooni. Jama selles, et kui kullerfirmaga need Addis Ababasse, Etioopia pealinna saata, siis läheb see vähemalt 5-7000 krooni, aga kardan, et isegi rohkem (oleneb, kui suur pakk tuleb) maksma. Kokku tuleb korralik kopikas. Ega kellelgi pole miskit ideed, kuidas odavamalt saaks butsad Etioopiasse saata? Äkki keegi on sinna minemas ja on nõus kaasa võtma? Ülekilod lennukis on ikka odavam maksta. Addises võtaks üks mu tuttav butsad vastu.

Moskvas tuli siis ka lõpuks pühapäeval paksem lumi maha. Mis tähendab, et liiklusega on nüüd suuri probleeme. Nagu alati tuli lumi ju ootamatult. Aga selle üle pole mõtet ironiseerida, sest ootamatult tuleb lumi maha alati ka Tallinna linnavalitsuse jaoks. Ei ole me paremad midagi.
Õnneks on vähemalt soe Moskvas, paar külmakraadi ainult. Aga lund lubatakse veel juurdegi.
Seoses lumega ka üks anekdoot, mille üks tuttav kunagi saatis. (märkuseks juurde - Andrei Platonov oli tuntud vene kirjanik 1920-ndatel, keda aga kommunistlik režiim ei avaldanud. elas vaesuses ning pidi elatist teenima muuhulgas ka kojamehena.)

"Москва. Зима. Снег. Мальчик игpает в футбол. Вдpуг — звон pазбитого стекла. Выбегает двоpник, суpовый pусский двоpник с метлой и гонится за мальчиком. Мальчик бежит от него и думает: "Зачем, зачем это все? Зачем весь этот имидж уличного мальчишки, весь этот футбол, все эти дpузья? Зачем??? Я уже сделал все уpоки, почему я не сижу дома на диване и не читаю книжку моего любимого писателя Эpнеста Хемингуэя?"
Гавана. Эpнест Хемингуэй сидит в своем кабинете на загоpодной вилле, дописывает очеpедной pоман и думает: "Зачем, зачем это все? Как все это надоело, эта Куба, эти пляжи, бананы, сахаpный тpостник, эта жаpа, эти кубинцы!!! Почему я не в Паpиже, не сижу со своим лучшим дpугом Андpе Моpуа в обществе двух пpелестных куpтизанок, попивая утpенний апеpитив и беседуя о смысле жизни?"
Паpиж. Андpе Моpуа в своей спальной, поглаживая по бедpу пpелестную куpтизанку и попивая свой утpенний апеpитив, думает: "Зачем, зачем это все? Как надоел этот Паpиж, эти гpубые фpанцузы, эти тупые куpтизанки,эта Эйфелева башня, с котоpой тебе плюют на голову! Почему я не в Москве, где холод и снег, не сижу со своим лучшим дpугом Андpеем Платоновым за стаканом pусской водки и не беседую с ним о смысле жизни?"
Москва. Холод. Снег. Андpей Платонов. В ушанке. В валенках. С метлой.Гонится за мальчиком и думает: "Блядь, догоню — убью на хуй!!!"

9 kommentaari:

Kaur ütles ...

Aitäh blogimast, ja paluks veel anekdoote :)

Anonüümne ütles ...

Vahva, et jällegi tagasi oled!

Jalka saabaste toimetamisel Etioopiasse soovitan proovida diplomaatilist posti (kilosid vist eriti ei kontrollita, suht turvaline, aint aega võtab natsa rohkem). Ehk saad Soome saatkonna pressisekretäri vms jutule, sest neil seal Addis Ababas esindus olemas ja Moskvas on nad ju ka esindatud. Igaljuhul edu! :)

Anonüümne ütles ...

Hehee andkdoot 5+ :):):)

KT ütles ...

anekdoot 12 points

aga koerad, nagu ka mustlaste süles olevad lapsed, on pideva laksu all, sestap magavad ... kas tõesti maksab seda toetada?

Anonüümne ütles ...

Молодец Jaanus!
Так держать!

Anonüümne ütles ...

Какая познавательная статья вышла! Молодцом автор! :)

Anonüümne ütles ...

После вселенской катастрофы Америка превратилась в мертвую пустыню. По бескрайним дорогам, кишащим бандами, ведущеми воины за воду и еду, путешествует мудрый Илай. Однажды он попадает в мрачные земли, где когда-то находился прекрасный штат Калифорния, а теперь это сущий ад, где бесчинствует тиран Карнеги.
смотреть бесплатно онлайн книга илая

Anonüümne ütles ...

Ну что вы тут раскричались? Пора успокоится и советую скачать Алису в стране чудес. Думаю просмотр успокоит немного нервишки;)

Anonüümne ütles ...

Хорошая статья. Действительно было интересно почитать. Не часто такое и встречается та.Наверное стоит подписаться на ваше RSS