teisipäev, juuni 15, 2010

Kurb lugu minu blogiga...

Hiljuti saatis mulle meili üks blogilugeja (suur aitäh Sulle, Indrek – nii mu blogi külastamise kui ka teadaandmise eest!). Jutt oli selline:
„Sattusin ükspäev ühele tuttavale soovitama sinu blogi sissekannet teemal "10 000 km läbi Venemaa", kuid nüüd talle selle kohta linki saates ei suuda ma seda enam leida. Reisi lõpp on nagu veel blogis olemas (nov 09'), kuid reisi esimest poolt ei suutnud kuidagi leida (loogika järgi peaks ju nagu okt 09' olema?! - pole nagu sellist sissekannetki enam...). Mõtlesin uurida, et kas mul arvuti mängib vingerpussi või oled sa selle sealt lihtsalt ära kustutanud?“
Hakkasin uurima ja tuli välja kurb tõde – 2009 aasta oktoobri sissekanded ongi kõik kadunud. Igaüks võib selles ise veenduda. Hunnik unikaalset materjali koos fotodega on läinud.
Hakkasin uurima, kuidas see on võimalik.
Endine Blog.tr.ee tegija Andris Reinman pakkus selliseid variante:
„Kui blogi postitused on kirjeldatud viisil "haihtunud" saab kadumisel olla mitu põhjust. Esiteks tehniline - minu teada olid Googlel hiljuti mingid üldised probleemid andmete salvestamisega ning sellisel juhul on tõenäoline, et postitused tulevad üks hetk ise tagasi. Teine ja probleemsem põhjus on, kui keegi pahatahtlik inimene on saanud ligi blogi paroolile ja siis ise sealt midagi kustutanud, näiteks endale ebameeldivaid asju või lihtsalt "nalja pärast". Sellisel juhul tasuks kindlasti oma kasutajakonto parool ära muuta, samuti tasuks üle vaadata parooli meeldetuletuse e-posti aadress (sinna kuhu saadetakse uus parool, kui vana on ununenud) ning igaks juhuks võiks ka selle ära vahetada.“
Huvitav, kas on kellelgi veel sarnast probleemi olnud ja mida olete teinud? On kellelgi postitused iseenesest „tagasi ilmunud“?

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Neid jutte tõesti mujal sul kirjutatud pole?
Üks võimalus taastada on ka nii, et kui keegi on hiljuti lugenud neid lugusid, siis brauseri ajutistest failidest saab midagi kätte jälle.

Põlduba ütles ...

Pean tunnistama, et minu blogis on ka kolm aastat kadunud. Täitsa jama, ehk tulevad veel tagasi.

Anonüümne ütles ...

Blogist tuleks kogu aeg teatud perioodi järel backup teha. Seda saab teha bloggeris settingute all, kus on importimis- ja eksportimisvõimalused ja siis saab selle oma arvutisse seivida. Samuti on võimalik pidada n-ö paralleelblogina arhiiviblogi.
iltaka

Kaido ütles ...

Tundub, et postid on olemas, aga lihtsalt lehel on lingid läinud. Läbi Google'i leiab üles:

http://www.google.ee/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=10+000+l%C3%A4bi+Venemaa+site%3Ablogspot.com&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Sisuline vastus ja lahendus tundub olevat selle lingi all:
http://www.google.as/support/forum/p/blogger/thread?tid=3e1df72de315e2ae&hl=en

Raiko ütles ...

google.com/reader -is on ka postitused olemas, näiteks: http://jaanuspiirsalu.blogspot.com/2009/11/10-000-km-labi-venemaa-volumaailma-i.html

Põlduba ütles ...

Tegin katse, et tegelikult on kirjutised alles, mingi kamm neil linkimisega. Kätte saad nad kui expordid oma blogi arvutisse.

petskratt ütles ...

a äkki oleks aeg Wordpressi peale kolida? muuhulgas peaks bloggerist import olema üsna automaagiline :-)

Jaanus Piirsalu ütles ...

Suur aitäh kõigile, kes nõu andsid! Nagu aega saan, siis katsun kadunud kuu taastada!

P ütles ...

ma sain samuti readeri kaudu "kadunud" originaalpostitustele minna, nii et kadunud pole midagi ;)

Mait ütles ...

Mul on rss lugejas kõik Teie postid alles, et kui peaks vaja minema.

Aga wordpressi kolida peaks olema tõepoolest ühe kliki küsimus, importimine on lihtne.

Jaanus ütles ...

Nagu petskratt ja teised ütlevad, siis bloggeri kohta võib praeguseks öelda, et ta on moraalselt vananenud, mille üheks märgiks ongi ka sellised andmete kadumise ja ilmumise vigurid. Soovitan samuti kaaluda Wordpressile üleminekut wordpress.com keskkonnas, kus on lihtsam kirjutada, hallata, ja väiksem tõenäosus, et midagi viltu läheb. Võib kaaluda ka tumblr.com, mis on veel lihtsam.

Ülemineku üheks miinuseks on, et lingid muutuvad, aga nagu populaarsete blogide puhul (nagu see siin kahtlemata on) on näha olnud, ei ole see tegelikult probleem, rahvas leiab uue aadressi kergesti kätte.

00000 ütles ...

Jaanus privet! Prosti za bespokojstvo. Ja sobiraus v Estoniu i vspomnila, 4to vy s drugom rasskazyvali mnie pro kakoj-to Ostrov ptic! Ne mog by Ty napisat mne ego nazvanie na skopidom sobaka mail ru? Ja v internetah ne mogu ponjat, kakoj imenno vy imeli v vidu.
Spasibo bolshoe zaranee!
Lena (iz 2008 goda, Moskva, Mayak)