esmaspäev, veebruar 02, 2009

Ahnest telefonifirmast, pesumasinaparandajast ja slaavi šovinistist

Pole ammu Moskvast kirjutanud. Praegu on mul siin suht igav olnud, suurt midagi huvitavat pole nagu juhtunud. No külm on! Eile oli õhtul miinus 20, täna on veidi soojem. No minule see meeldib, on vähemalt veidigi talve moodi! Muidu ela Venemaal nagu kuskil Hollandis. Ilma mõttes.
No rubla kukub nagu kivi, vaatamata kõigile keskpanga ja valitsusele lubadustele. Homseks on dollari ametlik kurss juba 36,2 rubla. 2008 juulis, dollari madalseisus oli kurs veidi üle 23 rubla. Nii et veidi rohkem kui poole aastaga on rubla dollari suhtes kukkunud juba 55 protsenti. Euro maksis suvel nii palju kui dollar nüüd. Aga euro maksab homme juba 46 rubla.
Restoranides ja baarides on inimesi silmnähtavalt vähem õhtuti. Aga see ei käi reede ja laupäeva kohta, siis oli ikka rahvast murdu. Aga näiteks kohad, mis tavaliselt olid ka nädala sees poole ööni ehk viimase külaliseni lahti, need pannakse juba argipäeviti nüüd kinni kell 23.
Mul läks hoopis pesumasin eelmine nädal rikki. Vesi muudkui voolas masinat välja, nii ilus oli vaadata, aga otsustasin siiski abi kutsuda. Kõik oli nagu vanal heal ajal – kõige pealt pidin pool päeva (ja veel ka pool õhtut) ootama, kuigi oli kokku lepitud kella 13 päeval (tuli ta lõpuks miski peale kella kuut õhtul). Ja lisaks saatis dispetšer ta veel valele tänavale. Jumal temaga, peaasi, et tuli. Tuli üles, astus sisse... ja te mõtlete, et küsis, kus pesumasin on?? Ehee, lollid! Ta küsis hoopis, et kas ta ühe suitsu tohib teha, et õues oli nii külm. Tee, tee! Tegin talle veel teed ka, mul kahju pole. Pärast ta parandas vea (toppis kuhugi tihendi uue) 5 minutiga ära, proovisime – töötas ilusti. Aga soovitas, et järgmine kord, kui katki läheb, et ostku parem uus pesumasin, et liiga vana mudel.
Kokku küsis 600 rutsi ehk siis 200 krooni. Mingit tšekki muidugi vastu ei saanud. Jumal teab kuidas Venes need kommunaalfirmad ennast majandavad. Ilmselt peab iga luksepp seal lihtsal iga kuu kindla papi maksma ja siis vaadaku ise, kui palju ta klientidelt kasseerib.
Siis ükspäev tõi korteriomanik mulle lauatelefoni arveid. Avastas, et osa arved oli Rostelekom topelt pannud ja helistas sinna. Assa mait, mis juhtuma hakkas! Omanik on mul jummala intelligente tädi, vahest ta isegi väsitab mind ära Vene võimu kirumisega ning Lääne kultuuri kiitmisega. Aga nüüd – sõim oli jõuline, kusjuures kõik kõned telefonifirmasse lindistatakse! Ma ei tea, kas ta nii midagi saavutas, aga igatahes rääkis ta mulle, et kunagi suvel jäi tal üks kuu maksmata, telefonifirma saatis järgmise kuu tasu koos võlgnevusega, tädi maksis võlgnevuse ära, aga siiamaani kandub see võlg automaatselt iga kuu edasi! Kuigi ta maksab seda ilusti igakord ära, on järgmine kuu võlg uuesti üleval. Nagu vene muinasjutus kohe! Ja siis ta hoiatas, et vaadaku ma oma kõnede väljavõtet, sest Rostelekomil olla ka komme tuimalt olematuid kõnesid juurde kirjutada.
Muide, veel selle kriisi mõju juurde tagasi tulles. Tänases Novaja Gazetas olid tabelid toidukaupade hindade kohta detsembris ja nüüd jaanuaris. Moskvas olla need üle 10 prossa kallinenud, Piiteris isegi 15 prossa, aga Krasnojarskis on hinnad hoopis alla läinud. Küll neil veab. Uurige siis hindu, ja jagage kolmega, siis saate hinnad kroonides enam-vähem.







Veel sattusin ma pühapäeval vene natsionalistide väiksele miitingule, nii sadakond inimest. Seal esines ka Slaavlaste Liidu (see on ikka üsna karm organisatsioon koos oma võitlussalkadega) juht Dmitri Demuškin. Ma tema vihkamisejuttu ei hakka siia üles panema. Aga ta ütles julgelt välja minu arust ka mõned üsna mõistlikud asjad tänapäeva Venemaa poliitilise elu korralduse kohta.


Russian Slavic League from Jaanus Piirsalu on Vimeo.


Russian nationalists from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Ja nüüd tähelepanu! Minu lemmikfotograaf Birgit on lõpuks teinud oma fotoblogi - www.bipufoto.blogspot.com Oi, kui palju tuttavat ja tuttavaid sealt leiab...

3 kommentaari:

Klaus ütles ...

Demuškiniga kohtus hiljuti Kõrgõzstani suursaadik, mehed "saanud sõpradeks", Demuškin lubanud, et tema kambad jätavad kirgiisid rahule.

*

see esimene video on miskipärast privaatne...

Jaanus Piirsalu ütles ...

Nüüd enam pole! Kogemata juhtus

Anonüümne ütles ...

aga mix sa taga intekat ei teinud,see on pull vend käis oma kambaga kunagi prokssõduri kaitseks saatkonna ees väitis et pronkssõdur on aarialase näojoontega mis tast ikka ära tassida.