teisipäev, märts 25, 2008

Kuidas Vene blogijad oma maksustajaid võitsid

Ma unustasin täitsa kirjutada, aga vahepeal juhtus Vene blogimaailmas huvitav lugu. Võib olla on Eestis sellest ka midagi kosta olnud, aga enivei. Venemaal ripub enamus blogisid üleval LiveJournal-keskkonnas, vene keeles Живой Журнал (ЖЖ). Eelmise aasta lõpus ostis selle keskkonna ära Vene oligarhile Aleksandr Mamutile kuuluv firma nimega Sup.
Mõned kuud vaatasid uued omanikud niisama ringi, aga 12. märtsil teatasid nad, et edaspidi niisama blogisid registreerida ei saa. On kaks võimalust, kas saad registreerida tasuta, aga sel juhul paneb Sup sinu küljele üles reklaamid, mida ta ise loomulikult müüb. Või kes ei taha reklaame, see peab hakkama blogi eest maksma 2 taala kuus.
Sellepeale tekkis LiveJournalis tõeline mäss. Tekkis üleskutse, et 21. märtsil südaööst kuni südaööni ei tehtaks ühtegi kriipsu ka üheski blogis. Proteste oli palju ja nende sõnum oli kokkuvõtlikult järgmine: LiveJournal ei kuulu selle administreerijatele, kes valdavad vaid servereid, vaid sisu kuulub selle kasutajatele, kes loovad seal unikaalset kontenti. Ja kui administreerijad sellest aru ei saa, siis kasutajad leiavad endale lihtsalt teise keskkonna oma eneseväljenduseks.
Näiteks tuntud blogija Artjom Lebedev kirjutas sel puhul nii: „Sup´is ei saada aru lihtsast asjast – LiveJournal (LJ) kuulub Sup´ile samapalju kui Moskva kuulub Lužkovile (Moskva pikaaegne linnapea). Inimesed ei istu LJ-s mitte Sup´i pärast ega Sup´i jaoks, vaid sellepärast, et see on kogukond. Elav kogukond kasvab alati üle administratiivsetest ja funktsionaalsetest raamidest. Seetõttu on parim asi,mida sellisel puhul teha saab, aidata sellele kogukonnale kaasa, ning ühtlasi teenida reklaamiga raha, kui õnnestub.”
Boikott jäi ära, sest päev varem 20. märtsil teatas Sup, et loobub uutest reeglitest uute kasutajate registreerimisel. Blogijate võit ühesõnaga!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere Jaanus,
kuulsin Эхо Москвы-st, et duuma võttis vastu seaduse, mis kohustab Venemaal mehi vanuses 18-27 ennast edaspidi üle kahenädalase reisi korral sihtkohas mingis sõjaväe osakonnas arvele võtma? Selle vastu ei streigita? See ehk muu jaburuse korral ei vääri üldse tähelepanu:)
Lihtsalt tänulik lugeja

Anonüümne ütles ...

Räägi kuule veel Vene blogidest (koos linkidega). Keda loetakse ja keda peaks lugema?
Või anna algatuseks Artjomi linkki :)

rebaseonu ütles ...

Blogijate võit? See kõlab nagu mingi rahvarevolutsioon rõhujate vastu. :)
Blogijad unustavad ära, et keegi peab nende blogide ülalpidamise kinni maksma. Mida populaarsem blog, seda kulukam on selle üleval pidamine (andmemaht, koormus serverilt, serveri riistvara, tehniline tugi jms).
Imelik oleks arvata, et mingi keskkond jääb igavesti reklaamivabaks ja tasuta olevaks -- kes selle siis lõpuks kinni maksab? Internetiühenduse eest nõustutakse raha maksma, miks mitte siis serveripinna eest? Väga imelik...

Anonüümne ütles ...

Kutsealuste kohta on siin ka kirjutatud link : http://newtimes.ru/news/2008-03-24/2008-03-24-3/

Anonüümne ütles ...

mina bojkoteerisin, aga tegelikult probleem ei ole ainult reklaamis. Inimesed kardavad tsensuuri...
Anton