neljapäev, aprill 10, 2008

Estonka kylas viimastel eestlastel kylas

Kaisin eile ja jain ka ooseks endises Estonka kylas, u. 30 km Suhhumist Gruusia poole. Nyyd on abhaasid sellele kylale muidugi oma nime pannud - Dopuket. Leidsin sealt eest veel kymme eesti peret ja umbes paarkymmend eestlast. Kui praegused vanad ara surevad, siis on eestlastega seal koik.
Salmes-Sulevis on eestlaste kogukonnaga vahe paremad lood, seal on nooremaid inimesi, raagitakse ka keelt rohkem ja ka majapidamised on paremal jarjel. Estonkas on nooremad eestlased 35-45 aastased, moned neist veel raagivad eesti keelt. Vanemad inimesed siiski raagivad koik korralikult keelt. Kaisin Trumanite, Kalade ja Aunerite pool. Koik vaga sydamlikud inimesed nagu koik sealkandi inimesed. Mind voeti igal pool hasti vastu.
Lapsedn elavad neil koigil Eestis, aga vanad keelduvad ara kolimast. Nad on eluaeg siin elanud, vanemad on siia maetud, kliimaga harjunud. Moned pole isegi elu sees Eestis kainudki, moni kais viimati 50 aastat tagasi.
Teisipaeval kaisin yhe tuttava kutsel yks poolteist tundi Suhhumist eemal magede jalamil yhel abhaasi perel kylas, kus koik mehed on kovad jahimehed. Aguhaa kylas. (abhaasidel on jube keeruline keel - 52 tahte, aga vokaale on ainult a, u, i ja sona oun esitahe sarnane taht). Algul oli jutt, et autojuhile tuleb bensu eest ja soidu eest maksta 1000 rutsi. aga kui jahimehed peale votsime, siis meid juba ootas kaks autotait nende sugulasi, kes koik soitsid kylasse mulle kui kylalisele syya tegema!! Muidugi mingit raha mult ei tahetud soidu eest, vastupidi kokku tuli hunnik mehi ning pedu tehti selline, et alles hilja oosel joudsime tagasi suhhumi.
Tana soidan ja vaatan, mis on saanus Pitsunda ja Gagra kuurortitest, mida paljud eestlased maletavad, sest Nouka ajal olid need vaga popid peesitamiskohad ka eestlaste jaoks. Kysige oma vanemate kaest, paljud on seal kainud.

2 kommentaari:

KT ütles ...

kas pildimaterjali on loota? :)

palun päri nende käest, kas nad midagi ootavad-loodavad ka koduriigilt?

Anonüümne ütles ...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Câmera Digital, I hope you enjoy. The address is http://camera-fotografica-digital.blogspot.com. A hug.